DOBIO 10 GODINA ROBIJE ZA UBISTVO, PA OSLOBOĐEN: Ubica monstruma sa Cetinja bio dve godine u bekstvu - nepoznati detalji o biografiji Nena Kaluđerovića

Autor:

Svet

14.08.2022

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Nenad Neno Kaluđerović, za koga se veruje da je prekjuče popodne na Cetinju ispalio smrtonosni metak u masovnog ubicu Vuka Borilovića i zaustavio ga na stazi smrti, ima "bogatu" biografiju, čiji najzanimljiviji detalji sežu do 2006. godine i još jednog zločina koji je te godine uzdrmao Cetinje.

DOBIO 10 GODINA ROBIJE ZA UBISTVO, PA OSLOBOĐEN: Ubica monstruma sa Cetinja bio dve godine u bekstvu - nepoznati detalji o biografiji Nena Kaluđerovića

Foto: Društvene mreže/Tanjug/AP

Paraleno sa pozivima da se Kaluđeroviću dodeli ulica sa njegovim imenom, u javnost su izašli i kontroverzni detalji iz njegove biografije.

Naime, Neno Kaluđerović osumnjičen je 2006. godine za ubistvo Željka Jovanovića, ali je kasnije oslobođen optužbi.

Jovanović je ubijen 13. avgusta 2006. godine u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta. Ubrzo je za Kaluđerovićem raspisana poternica. Naredne dve godine bio je u bekstvu, a mediji su pisali da je jedan period proveo u Rusiji.

Pravosudnim organima Crne Gore sam se prijavio u novembru 2008. godine, na suđenju je izjavio da se ne oseća krivim i da nije ubio Jovanovića. Kao obrazloženje za bekstvo naveo je da je ranije bio u pritvoru pod sumnjom za pokušaj ubistva, za šta je oslobođen, ali da nije želeo da “ponovo bude zatvaran bez razloga”.

Prema pisanju "Monitora", u oktobru 2010. Viši sud u Podgorici je nepravosnažno osudio Kaluđerovića na 10 godina zatvora zbog ubistva Željka Jovanovića. U presudi se navodilo da je pri tuči okrivljeni Nenad Kaluđerović iz pištolja nepoznate marke, kalibra 9 mm, prema Željku Jovanoviću ispalio hitac koji ga je pogodio u glavu, nanoseći mu tešku telesnu povredu od koje je preminuo u 23.25 časova.

Posle sedam meseci, Apelacioni sud Crne Gore je vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje, pred potpuno izmenjenim sudskim većem. Istog dana je pušten iz pritvora, a u oktobru 2012. godine konačno je oslobođen optužbe da je ubio Jovanovića.

Takođe, u oktobru 2021. godine priveden je u policiju zbog sumnje da je bio jedan od organizatora protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 4. i 5. septembra iste godine. Navodno, bio je optužen za terorizam, ali to nikada nije zvanično potvrđeno. Ni Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ni Uprava policije (UP) nisu zvanično saopštili zbog čega je privođen.

Foto: Tanjug/AP/Printskrin/Instagram/socijaldemokratecrnegore/pg_forass

 

 

Prema prvobitnim informacijama koje su preneli mediji širom regiona, Kaluđerović je prekjuče prišao ubici s leđa, pucao u njega i zaustavio dalje krvoproliće.

U tom trenutku, Borilović je već ubio troje članova porodice Martinović, majku Natašu i dvoje njenih maloletnih sinova, sedam komšija na ulici, dok su još dve njegove žrtve preminule su kasnije u bolnici. U trenutku kada mu je Kaluđerović prišao, Borilović je pucao na policiju, koja je uzvratila pucnjima, ali i na radnike Hitne pomoći kojima nije dozvoljavao da priđu povređenima.

Ubrzo nakon što se ova verzija pojavila u javnosti, na društevnim mrežama počela je da se deli Kaluđerovićeva fotografija uz pozive da dobije ulicu sa svojim imenom. Slavljen je kao junak koji je spasio brojne živote.

"Čovek koji je očistio cetinjiske ulice od demona! Heroj, junak! Spasio si nekoliko života danas! Ta ulica da dobije ime po tebi! Zatvor nije za tebe jer se ti nisi ogrešio o zakon, ti si branio, sačuvao veliki broj svojih komšija, kumova, prijatelja, živ bio 100 godina. Neno, uz tebe je cela Crna Gora u ovim teškim trenucima", glasi objava uz jednu od njegovih fotografija.

Kasnije je, međutim, šef Odeljenja bezbednosti Cetinje Dalibor Šaban rekao da istraga tek treba da utvrdi da li je Kaluđerović bio taj koji je ubio Borilovića ili je on možda stradao od policijskih metaka.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Dragan

14.08.2022 16:34

Nema demona nema ulice nema zaustavljana krivoprolica nema pravo da oduzme bilo ciji zivot

Dragan

14.08.2022 16:59

Sto mu je prilazio s ledza Nije uniformisano lice nema NATO pravo