UGROŽENE KUĆE zbog požara u Njivicama! UKLJUČIO SE I AVION MUP-A!

Autor:

Svet

02.08.2022

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Na Njivičkom putu u Crnoj Gori jutros oko devet sati izbio je požar velikih razmera. Komandir Službe zaštite i spašavanje Herceg Novi Zlatko Ćirović izjavio je za RTHN da je situacija kritična i da je vatra prešla put i širi se prema naselju.

UGROŽENE KUĆE zbog požara u Njivicama! UKLJUČIO SE I AVION MUP-A!

Foto: Republika

Za požar iznad Njivica su na ispomoć kolegama iz Herceg Novog, sa ljudstvom i protivpožarnim vozilima, došle i ekipe tivatske Službe zaštite i spašavanja, kao i dobrovoljnih vatrogasnih društava "Tivat" i "Boka" iz Tivta i "Krtoli" iz Radovića

Na Njivičkom putu u hercegnovskoj opštini, pre graničnog prelaza, jutros oko devet sati izbio je požar velikih razmera. Komandir Službe zaštite i spašavanje Herceg Novi Zlatko Ćirović kazao je za RTHN da je situacija kritična - vatra je prešla put i širi se prema naselju.

Izgoreo je jedan napušteni objekat, a ugroženo je više od 15 kuća. Vatrogasci intervenišu duž celog Njivičkog puta, do graničnog prelaza Kobila.

Portal RTHN prenosi da su dve kuće bile u neposrednoj opasnosti od požara, ali da su odbranjene zahvaljujući reakciji vatrogasaca.

U gašenje požara uključio se avion Ministarstva unutrašnjih poslova, potvrdio je za RTHN vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu u spašavanje Miodrag Bešović.

Foto: youtube.com/pritnscreen

Vatrogasci

- Avion smo preusmjerili iz Nikšića, gdje je bio angažovan na gašenju požara. Došao je, jer su se popravili meteo uslovi - izjavio je on.

Za požar iznad Njivica su na ispomoć kolegama iz Herceg Novog, sa ljudstvom i protivpožarnim vozilima, došle i ekipe tivatske Službe zaštite i spašavanja, kao i dobrovoljnih vatrogasnih društava "Tivat" i "Boka" iz Tivta i "Krtoli" iz Radovića.

- Nakon prosipanja vode na požarište, avion sleće na tivatski aerodrom po novu količinu, ali punjenje ide relativno brzo - navodi Bešović i dodaje da će pomoć kanadera iz Hrvatske ovoga puta izostati.

- Njima su aktivni požari, a vazduhoplovi su im angažovani na gašenju. Ostali smo u komunikaciji, pa ukoliko oni to riješe, izaći će nam u susret. Pokrenuli smo sve procedure - izjavio je Bešović.

Akcija spašavanja na Durimitoru je pri kraju, pa se može očekivati da se u gašenje uskoro uključi i helikopter Vojske Crne Gore.

Bešović je ranije u toku dana rekao za te medije da avion Direktorata, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, nije uključen u gašenje požara.

- Uputili smo zahtev Hrvatskoj. Čekamo odgovor od njih, da vidimo imaju li raspoloživih kanadera koje bi mogli da nam upute na ispomoć. Na terenu je trenutno šest vozila Službe zaštite Herceg Novi i jedno DVD Boka iz Kotora - naveo je Bešović.

On je kazao da se meteo uslovi prate u svakom momentu, kako bi avion bio upućen na požarište. Helikoper Vojske trenutno je na Durmitoru radi spašavanja jedne ženske osobe.

- Vetar je promjenjljivog smjera i okreće požar iz jednog u drugi smer, zbog čega je situacija nepredvidljiva. Naša dron ekipa je na terenu i prenosi nam slike sa požarišta - rekao je Bešović, dodavši da su resursi Crne Gore ograničeni.

Televizija Vijesti javila je jutros da se požar brzo širi zbog bure u Boki kotorskoj, a gori nisko i suvo rastinje.

Portal RTHN objavio je da je plamen, koji se ranije širio prema vrhu brda, stigao i do prvih stambenih objekata, a Ćirović je kazao kako se nadaju da će uspeti da ga lokalizuju ukoliko vetar stane. Iz RTHN su ranije jutros naveli da je pozvan Direktorat za vanredne situacije, ali da su, prema informacijama koje im je dao Ćirović, helikopteri prizemljeni zbog tehničkih problema, a avion angažovan na gašenju požara u Nudolu, prenose Vijesti. 

Bonus video: 

Komentari (0)

Loading