ZAR STE VI SRBI?! Tužilaštvu Republike Srpske su slike žrtava govor mržnje!

Autor:

Svet

31.07.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelniku opštine Bratunac stigla krivična prijava jer je dozvolio da se duž puta postave fotografije 3.267 ubijenih u Podrinju.

ZAR STE VI SRBI?! Tužilaštvu Republike Srpske su slike žrtava govor mržnje!

Foto: Printscreen/Youtube/gdinpersonofos

Skandal za skandalom! Nakon što je tužilaštvo u Bijeljini početkom jula naložilo uklanjanje fotografija 3.267 ubijenih Srba na putu ka Potočarima koje su porodice postavile da bi skrenule pažnju da su žrtve rata u BiH i srpske, a ne samo muslimanske, Srđanu Rankiću, načelniku opštine Bratunac, stigla je krivična prijava za javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje?!

Rankić je, podsetimo, uoči obeležavanja godišnjice Srebrenice odobrio postavljanje fotografija, ali je tužilaštvo po prijavi jednog lica tražilo uklanjanje, ali se na tome nije zaustavilo, već je, što je još veća sramota, optužilo Rankića da time seje mržnju i izaziva nasilje. Sada je bar više nego jasno da srpske žrtve smetaju.

VELIKA UVREDA

- Na moju adresu je stigla krivična prijava kao osumnjičenom za počinjeno krivično delo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, a u vezi s postavljanjem fotografija ubijene srpske dece, civila i vojnika tokom rata 1992-1995. duž regionalnog puta Bratunac-Potočari. Želeći da skrenemo pažnju na srpske žrtve i da za zločine nad njima još nema adekvatne kazne, pomogao sam porodicama da postave fotografije. To je bio jedini način da predstavnicima međunarodne zajednice, koji su prisustvovali komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, pokažemo lica stradalih, od kojih oni već 30 godina okreću glavu - kaže Rankić.

Posebno ga je uvredilo, kaže, to što je protiv njega optužnicu podiglo Tužilaštvo Republike Srpske.

- Da li je moguće da su naše srpske žrtve javna uvreda i za koga? Da li su njihovi nevino dati životi čin mržnje prema nekome? I prema kome? Nemojte da se čudite, draga moja braćo, što nas međunarodni sudovi i Sud BiH osuđuju za sve i svašta, kada institucije Republike Srpske ovako postupaju - dodao je on.

RAK-RANA

S druge strane, za Božicu Rajlić, predsednicu Udruženja žena žrtava rata RS, to uopšte nije iznenađenje jer je pravosuđe u BiH rak-rana države još od vremena rata.

- Bosna je neverovatna država u kojoj svaka opština ima svoje zakone. Otkad je krivično delo reći ko je poginuo i kako jeste u Bratuncu, a u susednim Potočarima nije. To što tamo falsifikuju žrtve, takođe nije krivično delo i time se niko ne bavi. U Podrinju je više Srba stradalo nego muslimana u Srebrenici, neka pričaju oni šta hoće. Čim se spomenu srpske žrtve, odmah se digne hajka da bi se ućutkali. To se radilo i u Jasenovcu, Jadovnu, ali istina će uvek ostati jedna - kaže Rajlićeva.

Tomo Kovač: Sramota, ogorčen sam!

Tomo Kovač, bivši ratni ministra policije RS, napominje da u Bakirovoj BiH Srbi ne mogu predstaviti svoje žrtve na bilo koji način.

- To je strahota jedna velika i sramota, ogorčen sam. Pa Tužilaštvo RS valjda treba da zastupa naše vrednosti, ali to je sve posledica toga što njih postavlja visoki tužilački savet BiH i oni nemaju nikakvu odgovornost prema narodu i prostoru gde rade. Da su postavili moju sliku ili Ratka Mladića, Karadžića, pa da kažemo u redu, ali je nejasno kako slike nejači i njihova prolivena krv izazivaju nekakvu mržnju. Sram ih bilo. To može samo u ustaškoj Hrvatskoj i BiH Bakira Izetbegovića - kaže Kovač.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading