PLAĆAM STRUJU 12 EVRA: Aleksandra račun izmiruje na trafici! Da li je ovo dobar način štednje?

Autor:

Svet

27.06.2022

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ukoliko bude restrikcija, ti odeš u prodavnicu odnosno trafiku i kupiš "kredit""

PLAĆAM STRUJU 12 EVRA: Aleksandra račun izmiruje na trafici! Da li je ovo dobar način štednje?

Foto: pixabay.com

Plaćanje struje putem pripejd kartica u pojdinim zemljama odavno je praksa, a takav način prodaje postoji i u susednoj Hrvatskoj. U vreme kada je energetika postala jedna od najavažnijih tema, podsetimo se kako sve ona može da se plaća.

Naša sugrađanka koja je jedno vreme živela u Severnoj Africi, takođe je na ovaj način plaćala struju.

- Koliko platiš, toliko struje dobiješ, onda dobiješ šifru i uneseš u stan - kaže Aleksandra M. za Telegraf.

Prema njenim rečima, tamo su česte nestašice struje ali to ne znači da se čeka da se struja "vrati".

- Ukoliko bude restrikcija, ti odeš u prodavnicu odnosno trafiku i kupiš "kredit". Sad smo uzeli struju za 200 randa, to je 12 evra, na primer - kaže ona.

Hrvatska na primer, taj način plaćanja ima i u zvaničnom je tarifnom sistemu, u koju stižu pripejd brojila za struju koja rade isključivo kao ona za mobilne telefone, odnosno potrošač mesečno uplaćuje određenu svotu novca na karticu koja se stavlja u brojilo i dok god ima novca na kartici, biće i struje.

Republika

Foto: pixabay.com

Struja/Ilustracija

Na taj način omogućena je kontrola potrošnje struje jer se računi plaćaju putem SIM-kartice. Takav način plaćanja struje idealan je za mlade ljude, samce ili i one koji iznajmljuju stanove, a ukoliko je potrošač zaboravio da pogleda na displeju brojila koliko je novca ostalo, ima mogućnost kredita.

Ovaj model naplate struje mogao bi se koristiti i kod socijalno ugroženih slojeva stanovništava koji nisu u mogućnosti da plaćaju struju po ekonomskoj ceni. Država bi socijalno ugroženima mogla podeliti kartice za struju besplatno ili uz popuste i na taj način jednima pomoći, a svima ostalima odrediti ekonomsku cenu. To bi, naravno, bilo dobro i za EPS jer cena struje ne bi više bila isključivo socijalna kategorija.

Kako sada stoje stvari, u Srbiji ćemo na to čekati još nekoliko godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading