MUČILA IH KNJIŽEVNOST! Završen prvi dan male mature, deci test bio lak!

Autor:

Vesti

27.06.2022

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Završni ispit za učenike osmih razreda počeo je danas u 522 škole širom Srbije na vreme i bez problema.

MUČILA IH KNJIŽEVNOST! Završen prvi dan male mature, deci test bio lak!

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete Branko Ružić obišao je jutros učenike Osnovne škole „Ujedinjene nacije“ u Beogradu i poručio da su preduzete sve mere da se završni ispit, koji je počeo danas rešavanjem testa iz srpskog/maternjeg jezika, odvija bez problema tokom današnjeg i u naredna dva dana.

Ministar je đacima rekao da će im sva znanja koja su stekli tokom dosadašnjeg školovanja biti korisna tokom rešavanja ovih testova.

Foto: Printscreen/Ministarstvo prosvete

 

Pažljivo radite zadatke i dobro promislite pre nego što odgovorite. Imajte na umu da je sasvim dovoljno vremena, da nema potrebe da žurite i da brzopleto dajete odgovore i rešavate zadatke“, rekao je Ružić i dodao da u srednjim školama ima dovoljno mesta za sve učenike.

Završni ispit se sprovodi u skladu sa operativnim planovima koje su zajedno, u cilju nesmetanog odvijanja ispita, pripremili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo unutrašnjih poslova i polaže ga više od 65.000 osmaka, piše Blic.

Foto: Printscreen/Ministarstvo prosvete

 

Testovi koji su štampani na srpskom, ali i na jezicima osam nacionalnih manjina su tokom vikenda bezbedno distribuirani školama.

Nakon završetka ispita iz srpskog/maternjeg jezika Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objaviće rešenja današnjeg testa na internet stranici Ministarstva.

Foto: Printscreen/Ministarstvo prosvete

 

Osmake namučila književnost

Učenike osnovnih škola u Srbiji čini se da su namučila najviše pitanja iz književnosti, a jedan zadatak zadao im je posebnu glavobolju.

Beograd

Osmaci iz Osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beogradu i Matematičke gimnazije specijalizovane za sedmi i osmi razred kažu da test iz srpskog jezika nije bio pretežak, da je bio malo teži od probnog testa koji su polagali ranije ove godine. Ipak, zadaci iz književnosti čini se da su zadali muke osnovcima.

- Najteži zadatak bio je onaj u kojem je trebalo da odgovaramo na pitanja o pripoveci "Livada" Danila Kiša. Bilo je pitanja u vezi sa glavnim likom šugavim dečakom, i to nas je poprilično zbunilo. Dodatni problem je što su pitanja na zaokruživanje, pa ako pogrešimo jedno, ceo zadatak se ne priznaje - navode Isrka i Ivan osmaci koji su došli iz Matematičke specijalizovane gimnazije za sedmi i osmi razred da polažu malu maturu u Drinki zbog posebnog programa polaganja ove godine.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Mala matura

 

Takođe, i druga pitanja iz književnosti nisu bila ništa lakša, pa je razumevanje književnog dela bilo generalno najteže osmacima. Pitanje o pripoveci Laze Lazarevića "Sve će to narod pozlatiti", kao i narodnoj epskoj pesmi "Stari Vujadin" takođe su bila jedna od težih na testu iz srpskog za svršene osmake.

Deo iz gramatike bio im je lakši, a probleme su jedino imali oko glasovnih promena i padeža i to kod pitanja gde je trebalo da se odredi da li je dativ ili instrumental u primeru: "Jeo sam zubima".

Kako navode, nije im bilo teško da ne polažu u svojoj školi, nisu primetili neke bitne promene ili gužve zbog izmenjenog načina polaganja zbog ranijih dojava o bombama.

Bor

Ni đacima iz Bora književnost nije bila ništa lakša.

- Poslednji zadatak mi je bio najteži. Dat je odlomak iz pripovetke "Sve ce to narod pozlatiti" Laze Lazarevića, dosta je bio dugačak tekst, bilo je nepoznatih reči i zbunio sam se oko stilskih figura. Sve u svemu, slično je bilo kao i na probnom testu, koji nam je značio, jer smo imali prilike da se pripremimo za završni ispit - kaže Danijel Kalinović, učenik OŠ "Branko Radičević".

Foto: ST/V. LUKIĆ

Đaci

Njegov drug Lazar Marković kaže da je završni test iz srpskog jezika bio poprilično lak.

- Poslednji tekstualni zadatak mi je bio najteži kao i 12. zadatak, gde smo trebali da napisemo veliko slovo. Kod istog zadatka sam pogređio i na probnom ispitu kada su bili u pitanju prisvojni pridevi. Zadovoljan sam kako sam uradio - kaže Marković.

Sofija Đorđevic iz OŠ "Sveti Sava" je kazala da test iz srpskog jezika nije bio težak.

-Po meni je završni test bio lakši od probnog. Uglavnom su bili laki zadaci i zadovoljna sam kako sam uradila test - kaze ona.

Užice

Za svršene osmake OŠ „Stari grad“ u Užicu test iz srpskog jezika je bio lak, mada je većinu pošto su napustili učionice kopkalo kako su uradili zadatke iz književnosti.

- Možda je bilo više gramatike, ali mi ona nije bila problem. Najviše problema mi je zadala analiza književnog dela, konkrento u poslednjem zadatku odlomak iz „Sve će to narod pozlatiti“. Pet ponuđenih odgovora bili su veoma slični i tu lako može da dođe do zabune. Sve ostalo je bilo lakše nego na kontrolom testu – kaže Jovana Konatar koja se nada da će imati minimum 10 bodova iz srpskog, piše Blic.

Foto: pixabay.com

Učionica

Njen školski drug Dragan Nikolić završio je test posle sat vremena, i još nesređenih utisaka ispričao da se najviše tražilo razumevanje odlomaka pročitanih tekstova.

- Tražila se analiza „Sve će to narod pozlatiti“ Laze Lazarevića i „Livada u jesen“ Danila Kiša. Mislim da sam to uradio dobro, ali ne i gradaciju u osmom zadatku. Grešku sam napravio i pri određivanju književnog roda, možda i u još jednom zadataku. Zadovoljan sam, mislim da je test bio lakši nego pripremni i prošlogodišnji – priča Nikolić.

Valjevo

Po prvim izveštajima, polaganje testa iz srpskog jezika u sklopu male mature u valjevskim školama, prošlo bez problema.

- Test nije bio težak, očekivao sam da će biti možda problema sa gramatikom ali zapravo su, bar meni, pitanja iz tog dela testa bila i lakša. Tako da sam vrlo zadovoljan i optimističan - utisak je Bogdana Petrovića, osmaka Prve osnovne škole u Valjevu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading