VEZALI SU MI MAJKU KAO DA JE HANIBAL LEKTOR: Rodbina pacijenata u hrvatskim bolnicama očajna

Autor: Republika

Svet

14.06.2022

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jezive scene iz hrvatskih bolnica preplavile su društvene mreže.

VEZALI SU MI MAJKU KAO DA JE HANIBAL LEKTOR: Rodbina pacijenata u hrvatskim bolnicama očajna

Foto: printscreen/RTL

KBC Split

Fotografija na kojoj se vidi krevet u hodniku na kome spava onkološki pacijent, i vezivanje pacijenata za krevet do te mere da im se stvaraju podlivi su samo neki od prizora strave u kliničko-bolničkim centrima u Hrvatskoj.

Ćerka onkološkog pacijenta prva se požalila na uslove koje njen otac ima u KBC Zagreb. Jedan krevet i stalak za infuziju, na sred hodnika, kroz koji svi prolaze, su "smeštaj" koji je na hematologiji dobio onkološki pacijent, a ovu njenu objavu preneo je i RTL.

Kao opravdanje za to, iz KBC Zagreb navode da je pacijent morao da primi terapiju brzo.

- Pacijent je dobio određenu vrstu terapije gde se mora pristupiti određenoj proceduri na vreme i naš profesor je jednostavno rekao da je veoma važno da pacijent počne sa tim datumom - rekla je glavna sestra KBC-a Zagreb Ana Ljubas za RTL i dodala da pacijent nije bio sam:

Pored njega u hodniku je bio još jedan pacijent jer su sve sobe bile pune.

Još jedna traumatična fotografija stigla je sa odeljenja neurologije KBC-a Split, na kojoj se vide hematomi na ruci 91-godišnjeg pacijentkinje, na šta je burno reagovala njena ćerka, koja je uživo u uključenju za hrvatsku televiziju ovo vezivanje uporedila sa vezivanjem serijskog ubice u poznatom filmu.

- Vezali su je kaiševima dostojnim Hanibala Lektora - rekla je njena ćerka, ističući da je u istoj bolnici preminuo njen otac, takođe vezan i dodala:

- Razumem preventivne mere kada je reč o sprečavanju izvlačenja sonde, ali ove lezije koje su napravili njeni pojasevi - to je zaista za svaku osudu.

Foto: RTL/printscreen

Hematomi od vezivanja

- Veoma je teško to komentarisati. Postoje propisani protokoli kada bi trebalo da pacijent bude sputan i treba se pridržavati procedure. Sputavanje se prepisuje kada postoji rizik od samopovređivanja - naveo je Adriano Friganović, predsednik Hrvatskog nacionalnog udruženja medicinskih sestara.

Predsednica Hrvatskog udruženja za zaštitu prava pacijenata Jasna Karačić navela je da je ovo ružna slika hrvatskog zdravstva, koja se ne viđa prvi put. 

- Tu je i slučaj sa gospođom koja je nakon što smo joj rekli da nemamo krevet i rekla da ćemo je poslati u drugu bolnicu molila samo da stavimo nešto na pod, da je ne vraćamo kući - navela je Karačić.

KBC Zagreb potvrdio je da je pacijent premešten iz hodnika u sobu, dok Split nije komentarisao zahtev RTL-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading