Bolest nam se sve više bliži! Detektovan prvi slučaj MAJMUNSKIH BOGINJA u susednoj zemlji!

Autor:

Svet

13.06.2022

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rumunija je potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja, bolesti koja se obično pojavljuje u zapadnoj i centralnoj Africi.

Bolest nam se sve više bliži! Detektovan prvi slučaj MAJMUNSKIH BOGINJA u susednoj zemlji!

Foto: Prinskrin

Reč je o 26-godišnjem muškarcu iz Bukurešta, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pacijent, čiji je partner nedavno putovao u nekoliko evropskih zemalja sa brojnim potvrđenim slučajevima, dobrog je opšteg stanja i leči se u izolaciji, navode iz Ministarstva.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana Poljska je registrovala prvi slučaj majmunskih boginja. 

Takođe, i Grčka je nedavno detektovala prvi slučaj kod pacijenta koji je putovao u Portugal. On se nalazi u bolnici i u stabilnom je stanju.

Kako je izvestila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), do sada je prijavljeno više od 1.000 slučajeva majmunskih boginja izvan afričkih zemalja gde se ova bolest inače češće širi.

Foto: youtube.com

 

Slučajevi infekcije virusom majmunskih boginja iznenada su otkriveni u više od 20 zemalja širom sveta, uključujući SAD, Australiju, Ujedinjene Arapske Emirate i još skoro desetak zemalja EU.

Portugal je u međuvremenu registrovao 74 slučaja, saopštile su zdravstvene vlasti te zemlje, dodajući da su sve infekcije detektovane kod muškaraca, uglavnom mlađih od 40 godina.

Španija je prva zemlja koja će početi vakcinaciju ljudi koji su bili u bliskom kontaktu sa obolelima od majmunskih boginja nakon što su 242 osobe bile pozitivne na ovaj virus od 19. maja, saopšteno je iz Ministarstvo zdravlja.

Moguća je vakcinacija samo bliskih kontakata ili lica koja su u velikom riziku od težeg obolijevanja zbog male količine vakcina protiv majmunskih boginja, dodaje se u saopštenju.

Oko 200 vakcina kompanije "Imvaneks" dopremljeno je u Španiju, a Vlada želi da kupi još ovih medikamenata preko programa EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading