PLENKOVIĆ SE ZAHVALIO TUĐMANU: Za premijera Hrvatske, ubice srpske dece su hrvatski heroji!

Autor:

Svet

13.06.2022

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za zločine na Petrovačkoj cesti i kod mesta Svodna u BiH, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je četiri visoka hrvatska oficira

PLENKOVIĆ SE ZAHVALIO TUĐMANU: Za premijera Hrvatske, ubice srpske dece su hrvatski heroji!

Foto: Tanjug/AP

Premijer Hrvatske i predsednik vladajućeg HDZ Andrej Plenković, govoreći o optužnicama naše zemlje protiv četiri hrvatska vojna pilota, poručio je u subotu, na stranačkom saboru u Zagrebu, da njegova država “stoji uz svoje heroje” i da nikada neće prihvatiti da Srbija procesuira hrvatske ratne veterane.

S obzirom na određene inicijative i zahteve koji prema Hrvatskoj dolaze, prošle godine u vezi sa operacijom „Bljesak”, a ove godine sa „Olujom”, Hrvatska ne prihvata da Srbija, koja sama sebi daje takozvanu kvaziuniverzalnu nadležnost, procesuira ljude koji nisu njeni državljani za navodna krivična dela koja nisu počinjena na njenoj teritoriji – rekao je Plenković.

Predsednik hrvatske vlade je tom prilikom naveo da njegova zemlja “nije bila agresor, već se samo branila u ratu”.

Foto: Tanjug/AP

Slobodan Milošević

Branila se od agresije velikosrpskog Miloševićevog režima, pa sigurno vlada i HDZ neće dopustiti da 27 godina nakon pobede u Domovinskom ratu tužilaštvo, bilo da je reč o BiH ili Srbiji, diže optužnice protiv hrvatskih komandanata, generala ili pilota. Hrvatska država i svi mi stojimo uz naše heroje – poručio je šef države i vladajuće stranke, uz aplauze i oduševljenje okupljenih partijskih kolega.

ZAHVALNOST TUĐMANU

On je u svom govoru posebno zahvalio nekadašnjem predsedniku Franji Tuđmanu, kako je rekao, na viziji, snazi, mudrosti, odlučnosti i umeću da, predvodeći hrvatski narod i uz hrvatske vojnike, ostvari samostalnu Hrvatsku, u čemu je HDZ imao ključnu ulogu.

Foto: Profimedia

Franjo Tuđman

Danas i mi delujemo na temeljima njegove političke doktrine – dodao je Plenković, koji je čitav govor održao stojeći pored Tuđmanove biste.

ZLOČINI BEZ KAZNE

Podsetimo da je za zločine na Petrovačkoj cesti i kod mesta Svodna u BiH, koji su se dogodili u avgustu 1995, tokom vojne akcije „Oluja”, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo četiri visoka hrvatska oficira. Vladimir Mikec, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i Danijel Borović naredili su avionske napade na dve kolone izbeglica i ubistvom 13 ljudi i ranjavanjem 24 osobe počinili ratni zločin nad nedužnim srpskim civilima koji su prisilno napuštali svoja ognjišta.

Prošle godine je i Tužilaštvo BiH uputilo Hrvatskoj zahtev za procesuiranje 14 hrvatskih generala osumnjičenih za ratne zločine počinjene na području Gradiške i Kozarske Dubice, tokom vojne operacije „Bljesak”, ali Plenkovićeva vlada je taj zahtev odbila.

(Republika/Objektiv)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading