DVA LICA DUKLJANSKOG DIKTATORA: Kune se u vladavinu prava, a stoji iza mreže nezakonitih radnji

Autor:

Svet

03.05.2022

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog večne vlasti i u pakao!

DVA LICA DUKLJANSKOG DIKTATORA: Kune se u vladavinu prava, a stoji iza mreže nezakonitih radnji

Foto: Tanjug/AP

Milo Đukanović siguran u uspeh

Dok se predsednik Crne Gore Đukanović kune u vladavinu prava, poražavajuće je za društvo, ali i trodecenijsku vlast njegove partije, to što je bivša prva dama pravosuđa Vesna Medenica u pritvoru i što se protiv bivšeg šefa tajne službe Dejana Peruničića vode tri postupka. 

Činjenica da se protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića vode tri postupka, a da je bivša prva dama pravosuđa Vesna Medenica pod sumnjom da je protivzakonito uticala na sudije i da se povezuje sa organizovanim kriminalom, poražavajuća je i za društvo koje je tri decenije bilo zarobljeno vlašću jedne partije.

Sem što je šokantno, po oceni sagovornika “Vijesti”, predstavlja i sramotu za državu čiji najviši zvaničnici, pa i predsjednik iz redova partije koja je imala višedecenijski monopol - Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, tvrde da je vladavina prava cilj i da je Crnoj Gori mjesto “u društvu evropskih porodica”.

Đukanović je ranije na takvo pitanje “Vijesti” odgovorio odrično. Upitan da li optužbe na račun Medenice i Peruničića ukazuju da je bivša vlast bila kriminalna kao što se percipira u delu javnosti, rekao je da čak i da se dokaže da su direktor ANB i Medenica krivi nikome ne daje za pravo da kaže da je prethodna vlast bila kriminalna:

- Nemojte da doprinosimo toj percepciji. Percepcija je pogrešna - rekao je Milo.

On je izjavio da je DPS vlast odgovorno i najbolje što je znala radila u interesu države i dostigla rezultate za koje tvrdi da će im vreme dati istorijski značaj. Istakao je da ta vlast nije stala iza nekog iz svojih redova za koga se sumnjalo da je prekršio zakon, već je ukazala institucijama da rade svoj posao.

- I na osnovu nastavka teških i mučnih korupcionaških skandala u zemlji, građanima postaje jasno da su već decenijama vrhovi ove tri grane vlasti bili uglavnom čvrsto udruženi u poduhvatu nezakonitih radnji i međusobne zaštite. Ako nije bilo veliko iznenađenje da su nekontrolisana vlast i njeni predstavnici, očigledno van pravnog poretka, nastojali da po svaku cjenu kontoliše vrh pravosuđa u njegovom trojstvu - sud, tužilaštvo, policija - jeste donekle neočekivano dugo trajanje ove javno sve vidljivije degeneracije našeg životnog prostora - rekao je lider Demosa i poslanik Miodrag Lekić.

Mafijaška mreža nezakonitih radnji 

Bivšu predsednicu Vrhovnog suda i nekadašnju vrhovnu državnu tužiteljku Vesnu Medenicu specijalna državna tužiteljka Nataša Bošković sumnjiči je da je kao član kriminalne organizacije, koju je formirao njen sin Miloš Medenica, počinila krivično delo protivzakoniti uticaj. Postupak je pokrenut nakon smena na čelu Specijalnog tužilaštva i objave na portalu Libertas o kriminalnim aktivnostima njenog sina, kako prenose crnogorske Vijesti. 

Protiv bivšeg direktora ANB Dejana Peruničića podneta su Višem sudu tri optužna akta zbog zloupotrebe službenog položaja. Njemu su zaprećene kazne do pet godina zatvora, u postupcima koji bi trebalo da budu skraćeni.

Suđenje je počelo na osnovu prvog optužnog akta pred većem sudije Višeg suda Biljane Uskoković, ali će ono biti vraćeno na početak jer je sudija otišla u penziju. Predmet je sada kod sudije Vesne Pean. U ovom slučaju je bivši šef ANB-a optužen da je uz pomoć bivšeg agenta Srđe Pavićevića nezakonito snimao i pratio više osoba, među kojima su i novinari.

Najbitnija suđenja i dalje zaključana u Pandorinoj kutiji 

Drugi optužni akt je zbog nezakonitog prisluškivanja bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji je u međuvremenu penzionisan, ali je tokom njegovog šefovanja postupak pokrenut. Suđenje još nije ni počelo.

Treći optužni akt tiče se nezakonitog prisluškivanja funkcionera i aktivista Demokratskog fronta (DF) pred parlamentarne izbore 2020, koje je izgubila vlast, čiji je deo bio Peruničić. Ni to suđenje nije počelo. 

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević je krajem 2021. godine, mesecima pre procesuiranja Peruničića, objavio da je blizu 300 funkcionera i aktivista DF-a, čiji je DNP deo, prisluškivano tokom dvodnevnog seminara u hotelu “Palas” u Petrovcu tokom jula 2020.

Funkcioneri DF-a ranije su u više navrata govorili o tome da se Agencija politički zloupotrebljava za potrebe DPS-a, ali to nikada nije bilo dokazano, niti je neko bio procesuiran.

Peruničić je inače kao penzionisani šef operative ANB-a postavljen za koordinatora Agencije 2015. nakon što je tadašnji direktor Boro Vučinić dao ostavku. Zatim ga je nekoliko meseci kasnije imenovala Đukanovićeva Vlada nakon mišljenja Odbora za bezbednost. Na toj funkciji je ostao i tokom mandata Vlade Duška Markovića, a smenjen je pošto je DPS otišao u opoziciju 2020.

Iako je nadležnost Odbora za bezbednost parlamentarna kontrola bezbednosnog sektora, Peruničić je veoma retko pozivan u Skupštinu jer je odborom rukovodio kadar DPS-a. I kada je saslušavan, u javnost nije stigla gotovo nijedna informacija koja bi ukazivala da je bilo nekakve sumnje u zakonitost njegovog rada.

O tome je trebalo da brine i generalna inspektorka ANB-a Goranka Serhatlić, koja je na toj poziciji bila od 2013. a smenjena je takođe nakon promene vlasti na državnom nivou.

Takođe, zakonitost mera tajnog nadzora (MTN) kontrolisao je i odobravao Vrhovni sud, ali javnost nikada nije dobila odgovor Vesne Medenice o tome. Na pitanja o broju zahteva za MTN uvek je sledio odgovor da se radi o tajnim postupcima, zaštićenim zakonom.

- Godinama smo ukazivali na to da su unutrašnje kontrole policije i ANB-a potpuno disfunkcionalne. Nije bilo volje da se tu bilo šta temeljno uradi ni tokom DPS vlada, ni tokom poslednje vlade. S tim u vezi, mislim da je najvažnije da se izmene zakoni na način da se omogući parlamentarnoj opoziciji da predlaže generalnog inspektora ANB i rukovodioca Odeljenja za unutrašnju kontrolu u MUP-u - mišljenja je Dina Bajramspahić, civilna aktivistkinja koja je pratila rad Odbora.

Pravosuđe glavni pokretač nezakonitih afera

Trule daske u pravosuđu Crne Gore popularizovao je bivši predsednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je temu otvorio tokom mandata Ratka Vukotića na čelu Vrhovnog suda. Kada je u tom periodu izbila afera nezakonitog trošenja novca u Vrhovnom sudu, u zatvoru je završila jedino niža službenica. Medenica je tada sa mjesta VDT-a tražila saglasnost za hapšenje Vukotića, ali je nije dobila. 

Foto: www.profimedia.rs

Ranko Krivokapić

- Hapšenje Vesne Medenice i zvanične optužbe za protivzakoniti uticaj na druge sudije koji je javnost dugo godina uglavnom prećutno i intimno anticipirala, bez sumnje je bacio veliku mrlju na kompletno crnogorsko pravosuđe i do temelja urušio ionako odavno poljuljano poverenje građana u integritet i autoritet te najvažnije grane državne vlasti. Ta činjenica pre svega stavlja veliki zadatak i test pred SDT, da na svim nivoima sudskih instanci detaljno ‘pročešlja’ postupanja određenih sudija u značajnim predmetima, a sve u cilju utvrđivanja potencijalne individualne odgovornosti još nekih sudija i istovremenog skidanja hipoteke sa leđa onih časnih i profesionalnih - zaključuje advokatica Razić.

Oštar kritičar bivše vlasti Miodrag Lekić dodaje kako je očigledno da se pravosudni vrh, slično onom političkom, vrlo precizno spuštao prema svim segmentima sistema proizvodeći korumpirane linije i pojedince u njima.

U sadašnjem trenutku kada valjda ističe rok trajanja obmana, kada su se deformacije vidljivo proširile na dobar deo sistema, treba imati na umu postojanje, mada se ne zna pouzdano u kojem broju, i onih stručnih i nezavisnih pravnika u sistemu pravosuđa. Onih koji su bili na neki način žrtve nastajuće slike o pravosuđu kao neprofesionalnom i neautonomnom staležu, u krajnjem sluškinji politike. Zato bi i pomoć dokazano autonomnih i stručnih lica u pravnom sistemu koji drže do dostojanstva svoje ugrožene profesije mogla biti značajan stimulans demokratskim i reformskim akterima kojim je pripala javna dužnost ostvarivanja temeljne reforme sistema pravosuđa. Ovog puta prave, suštinske reforme, bez farsičnih i korumpiranih ‘reformatora’ - rekao je Lekić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading