DODIK OSTAO BEZ STRPLJENJA: Podneo krivičnu prijavu protiv Bisere Turković i Svena Alkalaja zbog zloupotrebe položaja

Autor: Tanjug, Republika

Svet

08.04.2022

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prekipelo mu.

DODIK OSTAO BEZ STRPLJENJA: Podneo krivičnu prijavu protiv Bisere Turković i Svena Alkalaja zbog zloupotrebe položaja

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik na meti Sjedinjenih Država

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podneo je danas krivičnu prijavu protiv ministra inostranih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković i ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja, javila je Srna.

Pozivajući se na svoja saznanja, agencija navodi da je Dodik krivičnu prijavu podneo zbog postojanja osnova sumnje da su Turkovićeva i Alkalaj zloupotrebili službeni položaj i ovlašćenja u nameri da drugom nanesu štetu i teže povrede prava drugog tako što su postupali protivno Ustavu koji predviđa da je Predsedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike.

U krivičnoj prijavi se navodi da je Turkovićeva juče samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsedništva BiH dala nalog Alkalaju da na sednici Generalne skupštine UN podrži inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Saveta za ljudska prava UN.

- Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je šteta i drugom, u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je usled nezakonitog delovanja Turkovićeve i Alkalaja Republika Srpska sprečena da u konkretnom slučaju učestvuje putem svog predstavnika koji se bira sa teritorije Srpske u raspravljanju i odlučivanju o ovom važnom i konkretnom pitanju spoljne politike - naveo je Dodik.

Ovakvim postupkom su, istakao je, naneli štetu i time povredili prava članova Predsedništva BiH, kao i pravo srpskog člana Predsedništva da ostvaruje svoja prava iz nadležnosti kako je to pripsano članom V 3 a Ustava BiH čime su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz Člana 220 Krivičnog zakona BiH.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading