LETELICA KOJA JE PALA U ZAGREB JE UKRAJINSKA? Hrvatski mediji objavili najnovije podatke

Autor:

Svet

12.03.2022

07:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema prvim rezultatima istrage, letelica koja je u četvrtak uveče pala u Zagreb je u vlasništvu ukrajinske vojske, a sve do glavnog grada Hrvatske došla je zbog greške u navigacijskom sastavu.

LETELICA KOJA JE PALA U ZAGREB JE UKRAJINSKA? Hrvatski mediji objavili najnovije podatke

Foto: Profimedia

Naime, kako prenose hrvatski mediji, TU-141 pripada ukrajinskoj vojsci. Reč je o letelici koja je teška više od šest tona i duža od 14 metara. Raspon krila joj je oko četiri metra.

Prema prvim rezultatima istrage, letelica je poletela s aerodroma Vinicja na zapadu Ukrajine s mobilnog lansera, otprilike 100 kilometara jugoistočnije s područja pod kontrolom vladinih snaga.

Ranije su se oglasile i rumunske i mađarske vlasti jer je letelica ušla i u njihove vazdušne prostore. Rumunske vlasti saopštile su kako je letelica bila samo tri minuta u njihovom vazdušnom prostoru zbog čega nisu stigli da reaguju, te da je došla iz Ukrajine i nastavila prema Mađarskoj.

Iz izvora bliskih istrazi hrvatski portal 24sata saznaje da je letelicu rumunski radar presreo nedugo nakon što je napustila vazdušnu luku i nastavio da prati "niski i brzi objekt".

Oko 23 sata letelica je pala u Zagreb, u blizini studentskog doma Stjepan Radić na Jarunu. Prema prvim rezultatima istrage, letelica je u glavnom gradu Hrvatske završila zbog greške u navigacijskom sastavu koji je, prema dostupnim podacima, proizveden 1981. ili 1982. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading