Mega jahta Putinovog prijatelja viđena u Hrvatskoj: U Ukrajini ga OPTUŽILI ZA IZDAJU

Autor:

Svet

08.03.2022

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk, Putinov prijatelj koji je pobegao iz ukrajinskog kućnog pritvora kada je počela ruska invazija, možda je u bekstvu ali njegova megajahta vredna 200 miliona dolara čvrsto je usidrena u Hrvatskoj.

Mega jahta Putinovog prijatelja viđena u Hrvatskoj: U Ukrajini ga OPTUŽILI ZA IZDAJU

Foto: Tanjug/AP

Ako Ukrajina padne, Medvedčuk je navodno glavni izbor Vladimira Putina da predvodi marionetsku vladu u razorenoj zemlji.

On je pod američkim sankcijama od ruske invazije na Krim 2014. Ukrajina je u maju uhapsila Medvedčuka zbog veleizdaje i pljačke državnih resursa na Krimu, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Veruje se da je Medvedčuk u Rusiji, ili na svom raskošnom imanju na Krimu. Iako je sankcionisan u SAD, EU je i dalje u prijateljskim odnosima sa njim - delom zato što se smatra da zvaničnici veruju da bi on mogao biti koristan posrednik u miru.

U prošlosti je posredovao u razmeni zatvorenika između Rusije i Ukrajine. Za sada, Medvedčukova jahta vredna 200 miliona dolara "Royal Romance" usiderena je u Rijeci u Hrvatskoj. Jahta je izgrađena u Holandiji 2014. godine, iste godine kada je Rusija napala Krim. 

U slučaju da bilo ko dobije bilo kakvu ideju da sabotira Medvedčukovu skupu igračku tu je lokalna bezbednosna firma koja čuva stražu, primetio je lokalni stanovnik Džon Klejton, koji je ranije bio na čelu odeljenje za demokratizaciju Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor Medvedčuk

 

Klejton kaže da je upozorio britansku i američku ambasadu o lokaciji jahte.

-Slao sam mejlove britanskoj ambasadi, ali me ignorišu. Međutim, američka ambasada to sada prati - tvrdi Klejton.

Medvedčuk, postao je naftni i medijski mogul čije su tri pro-putinovske propagandne TV stanice ukinute u Ukrajini, a svoje bogatstvo zasnovano na nafti navodno duguje svojim vezama sa ruskim predsednikom .

Njih dvoje su toliko bliski da je Putin kum jednoj od dve Medvedčukove ćerke. Putin je jednom zadržao ukrajinskog predsednika da čeka jer je večerao sa Medvedčukom, rekao je ruski stručnjak Anders Aslund za The Post.

Medvedčukovo bogatstvo navodno vredi oko 620 miliona dolara, prema Forbsu, ali Aslund kaže da vredi mnogo više zahvaljujući skrivanju nezakonitih sredstava na ofšor računima.

Megajahta je registrovana na Kajmanskim ostrvima. Njeno održavanje može da košta i do milion dolara mesečno.

Nemamo pojma kako se to plaća s obzirom na to da je on sada u bekstvu“, rekao je Klejton. Međutim, Klejton je imao neke predloge o tome šta sada da radi sa jahtom. „Moralno, treba ga ili zapleniti i prodati, a imovina će ići za izdržavanje naroda Ukrajine, ili ga koristiti za smeštaj ukrajinskih izbeglica koje sada pristižu u Hrvatsku. Lično, mi više volimo ovu drugu opciju, ali na ukrajinskom narodu bi trebalo da odluči jer je kupljena bogatstvom ukradenim iz njihove zemlje“, rekao je Klejton.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading