HRVATI ŠALJU DESET VOJNIKA U UKRAJINU: Biće uključeni u snage NATO za brzo reagovanje!

Autor:

Svet

24.02.2022

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska vlada usvojila je nacrt odluke o slanju najviše deset vojnika u snage NATO-a za brzo reagovanje, saopštili su u četvrtak Banski dvori, na dan početka ruske invazije na Ukrajinu.

HRVATI ŠALJU DESET VOJNIKA U UKRAJINU: Biće uključeni u snage NATO za brzo reagovanje!

Foto: Tanjug/AP

Nacrt odluke upućen je predsedniku Zoranu Milanoviću na usvajanje, navodi se u saopštenju.

Hrvatski vojnici će učestvovati u Zajedničkim snagama visoke spremnosti iz sastava Snaga za brzo reagovanje NATO-a, rekao je ministar odbrane Mario Banožić i dodao da bi to značilo da će biti spremni za nekoliko dana.

- Deklaracija je u skladu sa nacionalnim interesima Hrvatske kao odgovorne članice NATO-a, koja nastavlja da gradi međunarodni kredibilitet i aktivno doprinosi kolektivnoj odbrani i bezbednosti Alijanse u evroatlantskom području - navodi se u saopštenju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina

Odluka o uspostavljanju snaga za brzo reagovanje usvojena je 2002. godine na samitu NATO-a u Pragu, a na samitu u Velsu 2014. godine saveznici su odlučili da uspostave Zajedničke snage v. Hrvatski sabor je 2015. godine omogućio angažovanje hrvatskih vojnika u ovim snagama.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da je Alijansa aktivirala svoje planove odbrane za raspoređivanje dodatnih snaga u svojim istočnim članicama. On je najavio i virtuelni samit u petak, na kojem će se analizirati naredni koraci nakon ruskog napada na Ukrajinu, prenosi Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
Влада Костић

24.02.2022 17:51

Аха, и Бугари су за време Другог светског рата послали један авион да бомбардује Америку. Поште се исти није вратио ни после три месца, "паметно" су закључили да ће порушити целу Америку.

miroslav

16.03.2022 09:24

Pa ovo je smesno do bola!