AMERIČKI NOSAČ STIGAO DO SRBIJE: Ključa region, moćno plovilo na nuklearni pogon poslato u Jadransko more

Autor: Tanjug, Republika

Svet

11.02.2022

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trenutku napete situacije na relaciji Moskva-Zapad region je u strahu da prisustvo Harija Trumana ima veze sa početkom potencijalnog konflikta.

AMERIČKI NOSAČ STIGAO DO SRBIJE: Ključa region, moćno plovilo na nuklearni pogon poslato u Jadransko more

Foto: twitter.com/USNavy

U hrvatske vode danas je uplovio američki nosač aviona na nuklearni pogon - USS Hari S. Truman, uz saglasnost Vlade Hrvatske.

USS Hari S. Truman (CVN 75), s fregatom Kraljevske norveške ratne mornarice HNoMS Fridtjof Nansen (F310), usidriće se u Splitu, saopštila je Ambasada SAD u Hrvatskoj.

- To je uzbudljiva prilika za posade obaju brodova da upoznaju stanovnike Hrvatske te da dožive njenu istoriju i slikovit krajolik - rekao je kontraadmiral Kurt Renšov, komandant Osme udarne grupe nosača.

On je podsetio da su nedavno sa, kako je naveo, saveznicom Hrvatskom, u okviru Severnoatlantskog saveza, učestvovali u vežbi Neptune Strike 22.

- Radujemo se što ćemo s našim domaćinima provesti vreme na obali - rekao je.

Američki nosač aviona USS Hari S. Truman već je 2015. bio usidren kod Splita.

Podsetimo, odnosi na relaciji Moskva-Zapad su zahladneli zbog novonastale situacije u Ukrajini, budući da SAD i NATO optužuju Rusiju da planira invaziju na susednu državu i gomila trupe na granici. Region je zbog toga u strahu da prisustvo američkog nosača ima veze sa početkom potencijalnog konflikta, budući da su američke trupe raspoređene po čitavoj Evropi kako bi dejstvovale u slučaju izbijanja sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Aleksa

11.02.2022 11:53

Pa Kako je stigao do Srbije?

Odgovori 11 3
Jovan

11.02.2022 14:35

Hrvatima samo treba belaj da ga Rusi degnu u Jadranu pa dadoiju radioaktivno more.Mada mislim kad počne on će u Boku tamo Rusi nemog da ga gađaju cirkonima

Roki

11.02.2022 15:01

E evo ga u mom dvorištu stigao je.Novinarskih naslova i gluposti nikad dosta.

Mile lala

11.02.2022 15:41

Ako ostane tamo duže, može se desiti da nestane. Znamo da su se na jadran već pojavljivali NLO. A i splićanima bi bolje bilo da ih što pre isprate van jadranka. Čini mi se da je SADisti a najbolje da što pre idu u ameriku. Srećan put, podvijenih repova.