HRVATI POKRALI I MOTIV ZA KOVANICU! Obrukali se za sve pare, pa nakon otkrića lopovluka za koji je umetnik dobio 9.000 evra priznali: POVLAČIMO SVE!

Autor: Republika

Svet

07.02.2022

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Autor hrvatske kovanice sa slikom životinje kune Stjepan Pranjković priznao je da je taj motiv preuzeo od britanskog fotografa bez dozvole.

HRVATI POKRALI I MOTIV ZA KOVANICU! Obrukali se za sve pare, pa nakon otkrića lopovluka za koji je umetnik dobio 9.000 evra priznali: POVLAČIMO SVE!

Foto: Printscreen/Vikipedija

Sporna kovanica biće povučena iz upotrebe

Stjepan Pranjković, autor hrvatske kovanice sa slikom kune, za koju se trvdi da je plagijat, se oglasio i saopštio da povlači svoju kovanicu.

Radi se, kako podsećaju Novostik, o kovanici na kojoj se nalazi kuna. Ispostavilo se, međutim, da je životinjica preuzeta s fotografije britanskog fotografa i to bez dozvole.

- Podstaknut neugodnom atmosferom, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano za moj dizajn naličja kovanice od jednog evra s motivom kune, odlučio sam da povučem svoj predlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava - napisao je Pranjković Komisiji za novac HNB, prenosi Media Servis.

- Nisam imao nameru da povredim ničija osećanja, te se zbog toga svima izvinjavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti - dodao je Pranjković.

Podsetimo, on je za svoj rad dobio 70.000 kuna, što je nešto više od 9.000 evra. On je autor i dva drugoplasirana rada za koje je dobio dva puta po 35.000 kuna. Ukupno, dakle, 140.000, odnosno više od 18.000 evra. 

Najnoviji skandal još jedan je u nizu iz Lijepe njihovc, gde su, ako se uzme u obzir njihovo svojatanje srpskog naučnika Nikole Tesle, očigledno odavno navikli na plagiranje. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading