MANDIĆ TRAŽI ODLAGANJE DANAŠNJE SEDNICE SKUPŠTINE: Imamo vrlo problematičnu situaciju, odluke će se donositi u poslednjim trenucima

Autor:

Svet

07.02.2022

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić je rekao da će DF tražiti odgađanje današnjeg zasedanja Skupštine, kako bi pokušali još jednom da dođu do dogovora u skupštinskoj većini.

MANDIĆ TRAŽI ODLAGANJE DANAŠNJE SEDNICE SKUPŠTINE: Imamo vrlo problematičnu situaciju, odluke će se donositi u poslednjim trenucima

Foto: youtube.com/printscreen

- Mi smo preneli poruku Dritanu Abazoviću i GP URA da ćemo danas, kada počne ta sednica, ako počne uopšte, tražiti da se prekine njen rad kako bi pauza u skupštinskom zasedanju od nekoliko dana, nam omogućila da još jednom pokušamo da u okviru parlamentarne većine ostvarimo onaj neophodni dogovor oko, makar tehničke vlade koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore - kazao je Mandić u Jutarnjem programu Pink TV, prenosi Kurir.

Mandić je dodao i da "imaju vrlo problematičnu situaciju".

- Kako će se stvari razvijati znaćemo za nekoliko sati, ali, na osnovu svega što smo čuli od partnera u parlamentarnoj većini, zaključujem da će se odluke donositi u poslednjim trenucima - rekao je Mandić.

Crnogorski parlament danas će na vanrednoj sednici raspravljati o predlogu za razrešenje predsednika Skupštine Alekse Bečića.

Predlog za razrešenje potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Skupština, za vreme Bečićevog mandata, nije bila mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije ostvarila jednu od osnovnih funkcija da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore

"Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u državi trebalo da ima, svedoci smo nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podela, koje prete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka“, kaže se u obrazloženju.

Podseća se da je negativan godišnji izveštaj Evropske komisije, u kome se navodi i da je sadašnji saziv Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja ilustracija zbog čega je put države prema Evropskoj uniji zaustavljen

"Značajan doprinos takvom Izveštaju i dijagnozi stanja od naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsednika", dodaje se u obrazloženju.

Kako se navodi, u toku trajanja aktuelnog saziva Skupštine, Crna Gora je značajno nazadovala u oblasti vladavine prava, a najveći razlog tome je, smatraju u opoziciji, nespremnost i odsustvo političke volje Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čelnih funkcija u pravosudnom sistemu.

Bečić nije uspeo da djelotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebalo da dovede do rešenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa”, kaže se u predlogu za njegovo razrešenje.

Opozicioni poslanici smatraju da je predsednik parlamenta svoju funkciju očigledno obavljao u interesu svoje partije i lične promocije, a ne u interesu države i ostvarivanja ključnih državnih ciljeva, čija je realizacija zbog takvog odnosa izostala.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading