ŠTA ĆE BITI SA ABAZOVIĆEM? Demokratski front će glasati za smenu vicepremijera, SNP protiv

Autor:

Svet

02.02.2022

22:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demokratski front će na sednici Skupštine Crne Gore u četvrtak glasati za smenu Dritana Abazovića sa mesta vicepremijera, najavio je poslanik te grupe Jovan Vučurović, dok je lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković rekao da će ta stranka glasati protiv te inicijative.

ŠTA ĆE BITI SA ABAZOVIĆEM? Demokratski front će glasati za smenu vicepremijera, SNP protiv

Foto: youtube.com/printskrin

Glasanje o predlogu za razrešenje Dritana Abazovića i izbor dosadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića za vicepremijera je na dnevnom redu prve vanredne sednice Skupštine, dok će se 4. februara na drugoj sednici glasati za predlog odluke o skraćenju mandata Skupštine, a odmah zatim na trećoj i o predlogu da se glasa o nepoverenju vladi.

Vladimir Joković kaže za Sputnjik da SNP ne želi da se meša u dešavanja unutar vlade, te zato neće podržati ni smenu Dritana Abazovića, dok će po pitanju ostalih inicijativa biti ili uzdržani, ili će glasati protiv, zavisno od toga kakav bude konačni stav na klubu poslanika.

Kakav je stav SNP-a, a kakav DF-a

Kad ove sednice prođu, kako kaže Joković, SNP će iscrpeti sve mogućnosti da se rešenje za političku krizu nađe u okviru parlamentarne većine plus nacionalne manjine.

- Želimo da se ovo reši na najmirniji način i da konačno dobijemo političku vladu koja će učiniti sve što može da rastereti nagomilane probleme u Crnoj Gori - poručio je Joković, čija je partija sa URA Dritana Abazovića polovinom decembra potpisala Memorandum o saradnji.

Prema rečima Vučurevića, DF je od početka imao jasan stav da bi bilo najbolje da se postojeća parlamentarna većina dogovori i da se nađe rešenje koje bi značilo očuvanje izborne volje građane iskazane 30. avgusta 2020.godine.

To, kako ističe, podrazumeva da se formira nova vlada u okviru stranaka pobednica tih izbora uz stranke nacionalnih manjina.

- Za DF apsolutno nije prihvatljiv povratak DPS na vlast u bilo kom obliku, bilo kao podrška manjinskoj vladi ili u možda da uđu u nekom punom kapacitetu u neku buduću vladu. Potez koji bi tada vukao DF ako bi se DPS vratio na vlast jeste snažan odgovor naroda na ulici. Međutim, mi smo ipak optimisti i očekujemo da se spusti retorika prisutna poslednjih meseci i da se među 41 poslanika, unutar tih političkih organizacija nađe dogovor i napravi jednu novu priču jer ova sa ekspertskom vladom očigledno nije uspela - rekao je Vučurević.

Po oceni Jokovića, povratak DPS na vlast nije moguć. On međutim, ističe da vlada Zdravka Krivokapića nije odgovorila izazovu, da se odmetnula od onih koji su izbori pobedu na izborima i da ekspertska vlada nije rešenje jer je, kako kaže, doživela potpuni fijasko. Ipak dodaje da veruje u mudrost i daće vladajuća većina imati snage da donese odgovarajuće odluke kako Crna Gora ne bi skliznula uz destabilizaciju.

Da li su izbori rešenje

Da je zemlji preko potrebna politička stabilnost smatra i Vučurević, koji ističe da je neophodno vratiti se elementarnim političkim vrednostima nakon, kako kaže, eksperimenta s ekspertskom vladom.

- Nama većina institucija ne funkcioniše, od sudskog saveta do vlade, to je potpuno neodrživa situacija i čini mi se da ukoliko brzo ne završimo posao vezan za formiranje nove vlade dubinu krize u Crnoj Gori ne mogu ni sagledati - upozorava Vučurević. On istovremeno smatra da ukoliko to ne uspe kao opcija ostaju vanredni parlamentarni izbori.

Joković dotle veruje da izbori nisu rešenje, ali i napominje da ukoliko ih bude, ako se SNP bude pitao, neće dozvoliti da ih priprema i organizuje ova vlada.

Profesor FPN Časlav Koprivica, koji postojeću vladu naziva ambasadorskom, jer su je, kako kaže, napravili zapadne ambasade mimo volje naroda iskazane na izborima, veruje da su izbori "najmanje loše" rešenje, makar iz principijelnih razloga.

- Ova ambasadorska vlada od svega onoga što je trebalo da uradi a minimum je da se pročiste birački spiskovi, potpiše Temeljni ugovor sa SPC i sprovede popis stanovništva, ništa nije uradila. Štaviše ona je verovatno i dovedena da ne bi ništa uradila. Ako to imamo u vidu ona možda nije dobro rešenje da se ide na ponovo na izbore. Ali možda je neko i smislio ovo zamešateljstvo da kompromituje tu vlast koja dolazi posle DPS-a da bi onda DPS pobednički ponovo došao. Upravo u vezi s tim što su strane ambasade imale odlučujuću ulogu u formiranju vlade. Zato je principijelno gledano bolje da se ide ponovo na izbore pa makar DPS ponovo došao na vlast nego da DPS učestvuje u toj vlasti tako što daje podršku manjinskoj vladi - obrazlaže svoj stav Koprivica.

Publicista i književnik Želidrag Nikčević kaže da je teško proceniti šta je najmudrija opcija od onih koje se nude, ali da bi bilo najnormalnije napraviti običnu političku vladu približno volji građana.

- Ta vlada je morala da ima na umu ono iz čega je nastala. Stalno je upozoravana da treba da uključi i DF ali je energično to odbijala i čak cinično govorila - oborite nas, skupite hrabrosti. A sad se desilo da obaraju jedni druge u toj vladi. Oni imaju neko ubeđenje da su izabrani ne od građana Crne Gore nego od neke misionarske instance, ili od inostranog faktora - konstatuje Nikčević.

Kako kaže, neobično je da sadašnji ministri, posle godinu dana ignorisanja volje narodnih predstavnika sad idu i narod i pozivaju ga da brani i zbornu volju.

- Ovakvo njihovo ponašanje je znak ozbiljne naivnosti i nesnalaženja. A najbolje rešenje je da parlamentarna većina sedne, dogovori se i napravi normalnu vladu a ne ekspertsku ili manjinsku vladu - zaključuje Nikčević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading