SOROŠ UDARIO PO KINI: Uporedio "crvenog zmaja" sa Hitlerovom Nemačkom

Autor:

Svet

01.02.2022

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač Fondacije za otvoreno društvo, milijarder DŽordž Soroš pozvao je na smenu kineskog predsednika Si Đinpinga, uporedivši predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. sa Olimpijskim igrama 1936. u nacističkoj Nemačkoj.

SOROŠ UDARIO PO KINI: Uporedio "crvenog zmaja" sa Hitlerovom Nemačkom

Foto: Tanjug/AP

Džordž Soroš je nazvao Kinu "najmoćnijom autoritarnom državom na svetu" i "najvećom pretnjom sa kojom se otvorena društva danas suočavaju".

Soroš tvrdi da će Kina, "kao Nemačka 1936. godine, pokušati da iskoristi spektakl" predstojećih Olimpijskih igara u Pekingu "da ostvari propagandnu pobedu za svoj sistem stroge kontrole".

On je takođe nazvao Sija "istinskim vernikom u komunizam", za razliku od bivšeg kineskog lidera Deng Sjaopinga, koji je uveo reforme slobodnog tržišta, i upozorio da su "Mao Cedung i Vladimir Lenjin njegovi idoli".

Soroš je svoj govor u Huver institutu završio pozivom na promenu režima u Kini.

On je izjavio da se nada da će Si Đinpinga možda zameniti neko ko će biti manje represivan, prenosi RT.

- Ovo bi uklonilo najveću pretnju sa kojom se danas suočavaju otvorena društva i trebalo bi da učine sve što je u njihovoj moći da podstaknu Kinu da se kreće u željenom pravcu - izjavio je Soroš.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading