KINEZI OTKRILI NOVI SOJ KORONE! Naučnici upozorili: Prelazi sa životinja na ljude!

Autor: Republika

Svet

27.01.2022

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači od kojih većina dolazi sa Univerziteta u Vuhanu, odakle je, kako se veruje, krenula pandemija KOVIDA-19, otkrili su da su ušli u trag novom soju korone.

KINEZI OTKRILI NOVI SOJ KORONE! Naučnici upozorili: Prelazi sa životinja na ljude!

Foto: Tanjug/AP

Kineski naučnici upozorili na novu varijantu korone

Kineski naučnici upozorili su na „potencijalnu pretnju po biološku bezbednost“ koju predstavlja novi soj koronavirusa, a koji se može preneti sa životinja na ljude. 

Kako su još upozorili, on ne može biti „unakrsno neutralisan“ antitelima koja ciljaju kovid, prenosi Sputnjik. 

- Istraživači, od kojih većina dolazi sa Univerziteta Vuhan, neočekivano su otkrili da soj NeoKoV otkriven u Južnoj Africi i njegov "bliski srodnik" PDF-2180-CoV mogu efikasno koristiti neke vrste enzima 2 koji konvertuje angiotenzin šišmiša ( ACE2) i ljudski ACE2 za ulazak u organizam - prenosi RT.

SARS-KoV-2, koji je prvi put identifikovan u Vuhanu, a kasnije izazvao pandemiju KOVIDA-19, takođe koristi ACE2 da uđe u ljudsko telo.

Priznajući da priroda NeoKoV-a "ostaje zagonetna", naučnici upozoravaju na „potencijalnu pretnju ljudskoj biološkoj bezbednosti, uz visoku stopu smrtnosti i stopu prenosa“.

Druge nedavne studije, koje su takođe sproveli kineski naučnici, pokazale su da je „progenitor“ varijante omikrona, koja je izazvala novi talas infekcija širom sveta i koja je sada dominantna u mnogim zemljama, „preskočila sa ljudi na miševe, brzo akumulirala mutacije u tom domaćinu, a zatim se vratila na ljude“.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading