AKO KINEZI DOĐU DO NAŠEG F-35, GOTOVI SMO! Amerikanci vode trku s vremenom, traže olupinu jednog od najmoćnijih vojnih aviona koji je META PEKINGA!

Autor: Republika

Svet

27.01.2022

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države strahuju da će Kinezi krenuti u potragu za njihovim najnajprednijim avionom koji se u Južnom kineskom moru srušio u ponedeljak nakon zakucavanja u nosač aviona USS Karl Vinson.

AKO KINEZI DOĐU DO NAŠEG F-35, GOTOVI SMO! Amerikanci vode trku s vremenom, traže olupinu jednog od najmoćnijih vojnih aviona koji je META PEKINGA!

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen

Si Đinping plaši Džoa Bajdena

Ratna mornarica Sjedinjenih Američkih Država vodi trku s vremenom dok iz Južnog kineskog mora pokušava da izvadi svoj najnapredniji borbeni avion F-35C Lightning II, pre nego što do njega dođu Kinezi i, kako upozorava CNN, otkrije specifičnu tehnologiju zahvaljujući kojoj je napravljen. 

F-35C, najnoviji je avion u floti Ratne mornarice SAD, a u ponedeljak se tokom rutinskih operacija srušio na nosač USS Karl Vinson i pao u more. Pilot se katapultirao pre pada, a u nesreći je povređeno sedam osoba.

Nosač je u nesreći pretrpeo manju štetu i već se vratio normalnim operacijama, a mornarici sada ostaje da izvadi letelicu s morskog dna u regionu u kojoj vlada velika napetost. Detalje operacije Mornarica za sada ne otkriva.

- Pripremamo se da povratimo F-35C koji je učestvovao u nesreći na nosaču Karl Vinson - rekao je za CNN portparol Sedme flote Ratne mornarice SAD, Nikolas Lingo.

Nije navedeno gde je tačno došlo do nesreće.

 

 

S druge strane, Peking gotovo svih 3,5 miliona kvadratnih kilometara površine Južnog kineskog mora smatra svojom teritorijom, a kineska mornarica i obalska straža njime stalno patroliraju. SAD to osporavaju i zato stalno šalju svoje brodove u tu oblast kako bi pokazali da se zalažu za "slobodni i otvoreni Indo-pacifik".

Kina zasad nije komentarisala nesreću na američkom nosaču aviona. Međutim, analitičari tvrde da će Peking gotovo sigurno baciti oko na izgubljeni F-35C.

- Kina će pokušati da avion pronađe pomoću podmornica i drugih podvodnih plovila - rekao je Karl Šuster, bivši šef operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru Pacifičkog zapovedništva Sjedinjenih Američkih Država.

 

 

Šuster, bivši kapetan fregate u Ratnoj mornarici SAD, kaže da je moguće da će Kina pokušati da izvuče olupinu, dok Kolin Koh, stručnjak na Fakultetu za međunarodne studije "S. Rajaratnam" u Singapuru, kaže da takav potez predstavlja politički rizik.

- Kada bi to uradili tako otvoreno, moglo bi da dođe do dodatnog pogoršanja odnosa Kine i SAD. Ne verujem da Peking ima želudac za to. Ipak, možemo očekivati da će se Kinezi motati oko tog područja i pratiti šta Amerikanci rade - rekao je Koh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zoran

27.01.2022 11:49

Kanta ko kanta ameri samo panice

Odgovori 10 2
Špijunska posla

27.01.2022 20:15

Ameri opet nešto muljaju po dnu mora. Da sa pitam ja bih proverio šta tu rade.