STIŽE NOVA UDARNA MERA - KO NE PRIMI VAKCINU, A ZAVRŠI U BOLNICI, PLATIĆE PAPRENI IZNOS: Ako ni to ne uspe, idemo na referendum o OBAVEZNOJ VAKCINACIJI!

Autor: Republika

Svet

02.12.2021

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge zemlje pribegavaju sve drastičnijim merama kako bi se stalo na put stravičnom četvrtom talasu pandemije koronavirusa.

STIŽE NOVA UDARNA MERA - KO NE PRIMI VAKCINU, A ZAVRŠI U BOLNICI, PLATIĆE PAPRENI IZNOS: Ako ni to ne uspe, idemo na referendum o OBAVEZNOJ VAKCINACIJI!

Foto: Tanjug/AP

Britanija se suočava s novim izazovom u pandemiji

Slovenija, koja ovih dana beleži blagi predah po broju novozaraženih koronavirusom, ali i hospitalizovanih, ipak je rešena da uvede još jednu meru u borbi protiv pandemije, a koja bi podrazumevala da nevakcinisani moraju da plate papreno visoku cenu ukoliko se inficiraju i završe u bolnici

To je u razgovoru za Slovenski radio potvrdila Bojana Beović, glavna infektološkinja u vladinom savetu za epidemiju i predsednica Lekarske komore te zemlje.

- Na jednoj su strani oni koji su bili odgovorni i vakcinisali se, a na drugoj oni koji ne žele da se imunizuju, a uprkos tomu uživaju sve beneficije - kazala je Beovićeva i dolada da zato dolaze inicijative da nevakcinisani koji završe u bolnici plate dodatnu participaciju, odnosno deo troškova svog lečenja. 

- Mislim da bi participacija za nevakcinisane bila pravedno rešenje - istakla je ona

Ona se ne zalaže za uvođenje obavezne vakcinacije jer smatra da bi to imalo suprotan učinak i izazvalo javno protivljenje vakcinaciji.

- Obavezna vakcinacija u Sloveniji bi bila moguća samo ako se o tome osigura opšti društveni konsenzus, možda čak putem referenduma - navela je Beovićeva i naglasila da smatra da bi svojim radnicima neki poslodavci trebalo da odrede vakcinaciju kao uslov za rad, ali samo ako za to postoje zakonske mogućnosti.

Podsetimo, slovenačka vlada donela je pre dva meseca odluku o obaveznoj vakcinaciji protiv KOVIDA-19 za zaposlene u državnoj upravi, ali ju je, do konačne ocene o tome da li je to u skladu s ustavom, suspendovao ustavni sud koji će ovih dana o tome doneti konačnu reč.

U poslednja 24 sata je u toj zemlji potvrđeno više od 2.100 novih zaraza koronavirusom, oko 500 manje u odnosu na stanje pre sedam dana.  

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vladeta

06.12.2021 14:49

Zašto smo postali toliko licemerni. Ako se pandemija smatra smrtonosnom, sve potrebne mere se uvode momentalno i bez ikakvih referenduma i glasanja. Ovako neobavezna vakcinacija, a traži se odgovornost i kazne. Pa kazniti onda i vakcinisane koji su se razboleli jer su džabe trošili vakcine.

Odgovori 13 0