ŠMIT SRPSKOJ PRETI RATOM I SANKCIJAMA! Nemački diplomata besan zbog poraza u Njujorku!

Autor:

Svet

09.11.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je zadovoljan jučerašnjim sastankom s američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kristijan Šmit optužuje Milorada Dodika za trenutno stanje u BiH

 

- Razgovarali smo o svim otvorenim pitanjima, a najvažnije je da smo isključili mogućnost bilo kakve ratne opcije u BiH. Sa Eskobarom sam najpre razgovarao o uzavreloj atmosferi u vezi s pominjanjem konflikta što nema nikakvog realnog osnova, već su to pokretali oni koji bi da prodube atmosferu nepoverenja - rekao je Milorad Dodik

 

ESKOBAR SVE SHVATIO 
 

Oni, dodao je, imaju priliku da to razjasne u direktnim razgovorima sa američkim izaslanikom. 

 
- Rat nije opcija za rešavanje bilo kakvih pitanja u BiH i svi procesi treba da budu politički. Ni ja ni bilo ko iz Republike Srpske nije prizivao rat, kao opciju, i u tom pogledu smo apsolutno saglasni da treba očuvati mir - poručio je Dodik. 
 
Istakao je da Republika Srpska neće odustati od svojih namera što se tiče vraćanja nadležnosti u više oblasti i dodao da će NSRS povući određene saglasnosti iz oblasti vojske, poreza i VSVT, a u narednih šest meseci će Vlada pripremiti i novo zakonodavstvo. 
 

Bošnjaci neće "Otvoreni Balkan" 
 

Dodik je rekao i da je Eskobaru sam ponudio konkretne predloge. 
 
- Rekao sam mu da svi oni koju zveckaju oružjem u BiH treba da budu predmet brzih intervencija. Protiv takvih treba da se usmere međunarodne snage. Niko ne sme da upotrebljava oružje protiv drugih - rekao je Dodik. 
 
Rekao je da je Eskobara upoznao s tim da je on jedini član Predsedništva BiH koji podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", ali da su Bošnjaci ti koji ne veruju u taj proces i misle da je reč o, kako je naveo, nekakvoj velikosrpskoj inicijativi. 

- Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote predviđene za Hrvate i Srbe jer ljudi neće da idu u tu vojsku, ne želimo da umesto njih ulaze muslimani - rekao je Dodik. 

 
Načelno, dodao je, kada je o Dejtonskom sporazumu reč, po tom pitanju nema problema s Gabrijelom Eskobarom
 
- Oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vezana za stalno otimanje od Srpske, stalnu destabilizaciju Srpske. Mi ne delimo vrednosti BiH, koja je pravljena tako što je kršen Ustav - rekao je Dodik. 
 

KAZNE U FIOCI 
 

I dok srpski član predsedništva smiruje situaciju, nepriznati visoki predstavnik za BiH i nemački diplomata Kristijan Šmit optužio je Dodika da je glavni krivac za trenutno stanje u toj zemlji i zapretio oštrim reagovanjem međunarodne zajednice. Podsetimo, njegov pokušaj da taj stav iznese u Savetu bezbednosti UN doživeo je fijasko jer su zapadne sile, pod pritiskom Rusije, odustale od njegovog obraćanja. 
 
- Najava člana Predsedništva Milorada Dodika da će govoriti o mirnom raspadu zemlje, kako je sada počeo da najavljuje, da raspusti vojsku i da ima staru vojsku Republike Srpske, najava je destabilizacije. Mislim da je ovo vreme da jasno stavimo do znanja da nećemo dozvoliti da dođemo u situaciju iz devedesetih. Nema mirnog razlaza - kazao je Šmit. 
 
On je komentarisao i "neodlučnost" svog prethodnika Valentina Incka da koristi bonska ovlašćenja, odnosno mogućnost smena "neposlušnih" funkcionera, a koje je imao na raspolaganju. 
 
- Ta ovlašćena imam u fioci i, kao svaki dobar ugovor, dobar ugovor ostaje u toj fioci. Ako dolaze izazovi, mora postojati razumevanje da su oni verovatno deo rešenja - rekao je Šmit. 
 

Violi smeta poređenje RS i Kosova 
 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da ne bi poredila KiM i Republiku Srpsku jer su to dva odvojena pitanja. 
 
- Ne želim da spekulišem da bosanskohercegovački entitet Republika Srpska treba da bude moneta za ustupak Srbije Kosovu. To jednostavno ne želimo pošto je particija zaustavljena - rekla je Fon Kramonova. 
 
Prema njenim rečima, potrebno je da se i KiM i RS okrenu svojoj demokratizaciji, mirnom rešavanju unutrašnjih pitanja i punoj implementaciji reformi vezanih za Evropsku uniju, a ne stalnom stvaranju tenzija i nacionalizma.


 
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading