DA LI ĆE DOĆI DO IZMENE DEJTONA? Komšić se oglasio nakon sastanka sa Eskobarom!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

08.11.2021

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić je, posle razgovora sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Gabrijelom Eskobarom, izjavio da sve što se tiče Dejtonskog sporazuma ne može biti promenjeno bez američke saglasnosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Željko Komšić

- Ohrabrujuća je poruka je što je Eskobar kazao da rata neće biti. I da sve što se tiče Dejtona, bez njihove saglasnosti ne može biti promenjeno. Takve poruke treba ceniti - rekao je Komšić u kratkoj izjavi novinarima.

- Ništa što se tiče promena granica koje su definisane u Dejtonu neće biti prihvatljivo za SAD - rekao je Komšić u kratkom obraćanju medijima u Sarajevu.

Komšić je novinarima rekao da SAD smatraju da je proširenje EU na Zapadni Balkan imperativ, ne samo za BiH, već i za EU.

Sa Eskobarom je, kaže razgovarao o ekonomskim pitanjima, a dotakli su se, kako je naveo, i pitanja kriminala i korupciji koja "hara celim regionom, ali i BiH".

Sa Eskobarom, kaže, nije razgovarao o izmenama Izbornog zakona.

Na izmenama ovog zakona insistiraju Hrvati, da bi onemogućili da im Bošnjaci ubiraju predstavnike u državnim institucijama, kao što je slučaj sa Komšićem u ovom mandatu.

Na pitanje da li je Eskobar vršio pritisak na probosansku stranu i da li je tražio bilo kakve ustupke, Komšić je odgovorio odrečno.

- Ne, nije. Ni natuknuo nije da tako nešto postoji - rekao je Komšić i dodao da na sastanku sa Eskobarom nije bilo reči o eventualnim sankcijama političarima u BiH.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aco

08.11.2021 20:36

A Bogami i bez Srbije, Hrvatske , Rusije koje su potpisnice tog Dejtona.Ne pita se samo amerika.