PROPAO PRLJAVI PLAN CRNOGORACA: Na popisu ostaju pitanja o veri, naciji i jeziku

Autor: Republika

Svet

14.10.2021

10:08

Predlog grupe nevladinih organizacija da se na popisu stanovništva izostave pitanja o etničkoj pripadnosti, verosipovesti i maternjem jeziku je odbijen, navodi se u Izveštaju o sprovedenoj javnoj raspravi.

www.profimedia.rs

Zastava Crne Gore

 

Raspravu povodom Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini je organizovalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, piše agecija Mina.

Predlog agencije DAMAR, Centra za demokratsku tranziciju, StarsUP-a, Centra za demokratiju i ljudska prava, Juventasa i Centra za Monitoring i istraživanje se odbija jer bi, kako se navodi u obrazloženju, “izostavljanje tih pitanja dovelo do neusklađenosti sa drugim zakonima”.

“To bi bilo suprotno sa Pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa”, navodi se u obrazloženju objavljenom na sajtu Vlade.

U dokumentu se navodi da je prihvaćen predlog da se u upitnik uvrsti set pitanja u vezi sa osobama sa invaliditetom (OSI), na osnovu metodologije i upitnika Vašingtonske grupe za statistiku OSI.

“To je zakonska norma koju dalje treba urediti metodološkim uputstvom, kao podzakonskim aktom, uz dodatne konsultacije sa nadležnim institucijama”, dodaje se u obrazloženju.

Kako se kaže u dokumentu, prihvata se predlog da se, iz naziva Nacrta Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, izbrišu riječi „u 2021. godini“.

Odbija se predlog da ovlašćeni predstavnici međunarodnih organizacija i domaćih nevladinih organizacija, registrovanih za praćenje ostvarivanja političkih sloboda i prava, mogu pratiti tok popisa i rad organa za sprovođenje popisa.

Sada je jasno u kom pravcu su se "štelovali" uslovi i atmosfera za evenutalni popis stanovništva u Crnojm Gori, kao i da je namera bila da se Srbi "izbrišu" iz popisa i Crne Gore.

Komentari (0)

Loading