DODIK UPUTIO PISMO GUTEREŠU: Željko Komšić napravio DIPLOMATSKI SKANDAL!

Autor: Republika

Svet

20.09.2021

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da, zbog internih pravila i procedura koje propisuju dužnosti i obaveze Predsedništva BiH, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim telom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasedanje Generalne skupštine UN.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva je naglasio da Predsedništvo BiH nije donelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sednici Generalne skupštine UN.

- U svojstvu srpskog člana Predsedništva BiH i u svetlu interesa bilo kog od članova Predsedništva (bilo predsedavajućeg ili druga dva člana) da se zvanično obrati 76. Generalnoj skupštini UN u ime BiH dopustite mi da Vas ljubazno podsetim da BiH ima kompleksan izborni sistem, a trenutno i vrlo složenu političku situaciju uzrokovanu jednostranim, nedemokratskim postupcima nekih predstavnika međunarodne zajednice - pojasnio je Dodik u pismu.

Nažalost, istakao je MiloeS Dodik, svedoci smo situacija kada neki zvaničnici zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tela prezentovanjem neusklađenih i neovlaštenih izjava koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH.

- U slučaju takvog poduhvata, imajte na umu da govornik, bez obzira na čin ili položaj koji zauzima, daje izjavu samo u svoje ime, iznoseći lični stav ili stav njegove/njene stranke, ali ni pod kojim uslovima takva izjava ne sme biti smatrana da je data u ime BiH. Isto to se mora primeniti na bilo kog od članova Predsedništva BiH - naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

On je upozorio da je jednostavno neistinita zlonamerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru člana Predsedništva BiH Željka Komšić, i da ona odražava konstantu praksu zamene teza i koja u više navrata ističe samo jednu etničku pripadnost kao pokretača svih problema u BiH.

- Shodno tome, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja zatvara oči pred pokušajima poput ovoga nevedenog u sadržaju pisma. U tom smislu, ljubazno molim Vašu ekselenciju da imate na umu da je delegacija koja će prisustvovati 76. sednici Generalne skupštine UN, a koja navodno prisustvuje u ime BiH zapravo nije delegacija BiH odobrena i ovlašćena od nadležnih institucija i prema procedurama koje su na snazi u BiH, na bilo kom nivou, nego privatna ekspedicija samoizabranih članova, bez mandata i zajedničkih uputa i stavova - pojasnio je Dodik.

On je ukazao da svako davanje zvanične pažnje ovoj ilegalnoj grupi direktno šteti BiH i njenom unutrašnjem balansu.

- U nadi da ćete adekvatno i ozbiljno pratiti nezavidnu situaciju koja je uzrok ovog pisma, koristim priliku, Vaša ekselencijo, da ponovim izraze mog najvećeg uvažavanja - naveo je srpski član Predsedništva BiH u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading