ERDOGANE, IZGORE TI KESA! Otkiveno zašto je turski predsednik došao u Sarajevo: BIĆE KUM NA SVADBI NAJMOĆNIJOJ MLADOJ BOSANKI!

Autor: Republika

Svet

27.08.2021

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stigao je u Sarajevo gde će se sresti s članovima Predsedništva BiH, ali će, pre toga prisustvovati venčanju ćerke Bakira Izetbegovića, koja se udaje za milionera.

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan danas je doputovao u Sarajevo  

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je danas u glavni grad BiH, Sarajevo, gde će se sastati sa članovima predsedništva zemlje naših suseda, međutim, pre toga on će prisustvovati jednoj svadbi na kojoj će, ni manje ni više, nego biti kum. 

Udaje se za biznismena iz Nemačke

Reč je o venčanju koje organizuje predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji udaje ćerku Jasminu Izetbegović. Ona će se udati za svog izabranika Ćamila Humačkića, bogatog biznismena rodom iz Stoca, koji već dugo živi u Nemačkoj. Otac mu je bio dugogodišnji direktor najpoznatijeg hercegovačkog poljoprivrednog kombinata "Hepok", a politički je stradao u aferi “Neum” zajedno sa desetinama tadašnjih poltičara, privrednika.

Njihova veza danima je pred venčanje punila novinske stupce bosanskohercegovačkih medija, pri čemu su Jasminu dovodili u vezu sa brojnim muškarcima sa kojima je ili bila ranije ili nije nikad. Zbog toga je reagovala i putem društvenih medija negirala sve napise. 

 

 

Inače, Jasminu smatraju najmoćnijom mladom ženom BiH, pre svega zato što su joj je otac Bakir, a majka Sebija Izetbegović, inače direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 

Svadba će biti upriličena u velikoj bašti sarajevskog hotela “Evropa”, a mladence i zvanice, pa i Erdogana, zabavljaće sarajevska grupa "Hari Mata Hari". Pre toga će mladenci venčati reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, dok će se u ulozi šerijatskog svedoka, navodno, pojaviti Erdogan.

 

 

Osim venčanja, Erdogan bi trebalo da otvori rekonstruisanu Baščaršijsku džamiju koja je obnovljena sredstvima Turske razvojne agencije. Takođe, sastaće se sa članovima predsedništva BiH, sa kojima je planirana večera. Taj susret će biti i prva prilika u kojoj će član Predsedništva BiH Milorad Dodik doći u Sarajevo i učestvovati u aktivnostima državnog vrha pošto je početkom avgusta najavio bojkot sve dok se ne ukine zakon o negiranju ratnih zločina.

- On (Erdogan prim. aut) je važan predsednik važne države - rekao je ranije Dodik i najavio dolazak na sastanak s Erdoganom.

 

 

Sam turski predsednik je uoči puta na Balkan, tokom kog će posetiti i Crnu Goru, novinarima kazao da BiH doživljava kao "ključnu državu u regionu".

- Bosna i Hercegovina sa svojom multikulturalnom strukturom je zemlja kojoj pridajemo veliku važnost. To je ključna država u regionu Balkana - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare pre polaska na put.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Erdogan i Izetbegović odavno gaje bliske veze 

Erdogan je u Sarajevo doputovao zajedno sa suprugom, sinom i snajom, a mediji BiH su, pozivajući se, između ostalog, na saopštenje turske ambasade u Sarajevu, pokušali da dokažu kako predsednik Turske nije posetio njihovu zemlju samo zbog venčanja. S tim u vezi, analitičari ističu kako je pod znakom pitanja da li će, pre svega u ekonomskom smislu, Erdoganova poseta BiH imati bilo kakve koristi po tu zemlju.      

Srbija ipak u prednosti 

- Pitanje je da bi li BiH mogla da ima koristi ili štete od takve vrste ličnih odnosa. Erdogan i Izetbegović su dugi niz godina gajili bliske odnose, ali ako ćemo praviti paralelu s drugim zemljama u regionu ne može se reći da je BiH imala neke značajne ekonomske benefite od toga. Turska ulaganja u Srbiju i njenu privredu bila su višestruko veća nego u bosanskohercegovačku i to u vreme najbližih kontakata Erdogana i Izetbegovića, čiji je intenzitet u poslednjih godinu-dve znatno slabiji. To znači da njihovi bliski lični odnosi nisu bili odlučujući u tim vezama Turske i BiH, iako su neki mediji to isticali kao veliku prednost BiH - podseća nemački list Dojče vele. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading