BAKIR OPTUŽIO SRBE ZA NESTABILNOST U BIH: Agresivni nacionalizam u susednoj zemlji utiče na stanje u Bosni!

Autor:

Svet

22.08.2021

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Ključu da različiti faktori utiču na napredak Bosne i Hercegovine, poput kretanja u svetu i stanja u Evropskoj uniji, dodavši da na stanje u BiH utiče i postojanje, kako je rekao, agresivnog nacionalizma u susednoj Srbiji.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Bakir Izetbegović

Govoreći o pretnjama opstanku BiH, Izetbegović je kazao da i velike sile neće dopustiti da "uspeju planovi onih koji su pravili zločine i koji i danas provode destruktivnu politiku".

On je ocenio da su predstavnici međunarodne zajednice u BiH postali odlučniji, navodeći da je to "posledica delovanja SDA".

Izetbegović tvrdi da je SDA zaslužna za to što je bivši Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Dodao je da će se u narednom periodu videti da li će se Tužilaštvo BiH "usuditi da krene na (srpskog člana Predsedništva BiH) Milorada Dodika", protiv kojeg su već podnete krivične prijave za negiranje genocida.

- Videćemo hoće li se usuditi krenuti na Dodika. Sve se svodi na to da na nama (Bošnjacima) vežbaju mišiće - kazao je Izetbegović, dodavši da Tužilaštvo BiH nije procesuiralo mnogobrojne afere u RS, a da radi na aferama u Federaciji BiH, u kojima su optuženi visoki funkcioneri SDA, navodi Kurir.

Govoreći o odnosima Bošnjaka i Hrvata, lider SDA je ocenio da je potrebno da se ti odnosi unaprede.

Naglasio je i važnost takozvanog četvrtog političkog stuba u BiH, a to su gradjanske i levičarske stranke.

Izetbegović je još naveo da su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Hrvatska demokratska (HDZ) BiH Dragana Čovića u defanzivi, a da SDA "ima snagu i da će se obračunati sa onima koji prave probleme u BiH".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading