KOMŠIČ BRANI USTAŠKE ZLOČINCE: Hrvatski generali NIKAD više neće pred sud!

Autor:

Svet

09.08.2021

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da "ne postoji pravna osnova da se u njegovoj zemlji procesuiraju oficiri Hrvatske vojske zbog učestvovanja u akciji 'Bljesak', a da se takav postupak može eventualno voditi zbog drugih akcija na teritoriji BiH u kojima je HV učestvovala".

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Željko Komšić

Komšić je prvi visoki zvaničnik u BiH koji se u toj zemlji oglasio nakon što su mediji preneli vest da je Ministarstvu pravosuđa i uprave Hrvatske preko Ministarstva pravde BiH dostavljena molba Tužilaštva BiH za pravnu pomoć odnosno procesuiranje grupe generala i drugih visokih oficira Hrvatske vojske zbog, kako kažu, ratnih zločina počinjenih tokom operacije "Bljesak".

- Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama "Bljesak" i "Oluja" ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo BiH pokrene takve postupke. Jer i ako postoji takvo krivično delo, ono nije počinjeno ni na teritoriji BiH niti nad državljanima BiH. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - kazao je Komšić u izjavi koja je medijima dostavljena iz Predsedništva BiH, prenosi Jutarnji.

Dopustio je kako bi kaznenog progona teorijski moglo biti u slučaju operacija "Maestral" i "Južni potez" koje su izvedene na teritoriji BiH.

Operaciju "Maestral" zajednički su u septembru 1995. godine izvele jedinice HV, HVO i Armije BiH "oslobađajući" zapadne delove BiH od navodne okupacije srpskih snaga a "Južni potez" u novembru te godine izveli su pripadnici HV i HVO s ciljem strateškog opkoljavanja Banjaluke. Stigli su na samo dvadesetak kilometara od tog grada no njegovo oslobođenje zaustavila je intervencija SAD koje nisu želele da vide masovni odlazak srpskog stanovništva s tog područja strahujući da bi do dovelo do nove destabilizacije u regionu.

Policija Republke Srpske je još 2006. godine krivično prijavila veću grupu visokih hrvatskih oficira zbog operacije "Maestral" odnosno zbog zločina počinjenih nakon oslobađanja Mrkonjić Grada gde su naknadno pronađene dve masovne grobnice u koje su pokopani ubijeni Srbi.

Tužilaštvo BiH nije se oglasilo o zahtevu Hrvatskoj za procesuiranje hrvatskih generala a ministar pravde BiH Josip Grubeša kazao je samo kako je njegovo ministarstvo bilo posrednik u prosleđivanju molbe Hrvatskoj, te kako ništa ne zna o sadržaju tog dokumenta.

Sarajevski portal Istraga.ba blizak Obaveštajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) objavio je kopiju navodnog dokumenta koji je Hrvatskoj uputilo Tužilaštvo BiH. U njemu stoji kako Tužilaštvo BiH zapravo ustupa Hrvatskoj predmet po krivičnoj prijavi koju je 2006. godine podnela policijska stanica iz Kozarske (Bosanske) Dubice te prepušta sve dalje korake radi mogućeg procesuiranja nakon prikupljanja odgovarajuće dokumentacije.

Na prvom je mestu među prijavljenima Pavao Miljevac kako je napisano iako je verovatno reč o generalu Miljavcu a slede Marijan Mareković, Mladen Markač, Luka Džanko, Imra Agotić, Renato Romić, Ivan Basarac i Petar Stipetić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading