KOLIKO STVARNO ZARAĐUJU NAŠI GASTERI U NEMAČKOJ! Za dobru platu ne moraju da znaju jezik

Autor:

Vesti

09.08.2021

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslovi za Srbe u Nemačkoj variraju od radnika u industriji do lekara, Srbi i dalje plaćeni manje od Nemaca ali mogu veoma dobro da žive.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

 

Oko 450.000 Srba živi u Nemačkoj, i najveći broj njih radi na težim poslovima kao što je građevina. Ali mnogo ih je i u ugostiteljstvu gde zarađuju skoro 2.000 evra mesečno. Srbi koji su završili medicinu mogu da računaju i na iznos od skoro 7.000 evra mesečno!

Plate se značajno razlikuju i po gradovima, a nemački Zavod za statistiku objavio je podatke o zaradama, piše Blic. Mnogi Srbi rade i posao sa strane, pa tako zarade dve do tri hiljade evra radeći dodatno po dva do tri sata dnevno. Ako su završili fakultet, kao i Nemci, dobiće mnogo više novca, ali je i dalje na snazi pravilo da doseljenici zarađuju manje od lokalaca.

Građevina

Zidar 2.900 evra

Tesar 2.700 evra
Keramičar 2.660 evra
Moler 2.350 evra

Zdravstvo

Medicinska sestra 2.600 evra
Maser 2.450 evra
Negovatelj starih 2.350 evra
Fizioterapeut 2.070 evra
Lekar 6.600 evra

Industrija

Rukovodilac proizvodnje 4.500 evra
Elektrotehničar 3.460 evra
Tehničar elektronike 3.140 evra
Zavarivač 3.000 evra
Radnik u proizvodnji 2.500 evra
Autolakirer 2.560

Transport

Vozač kamiona 2.400 evra
Vozač autobusa 2.200 evra
Vozač dostavljač paketa 2.100 evra
Magacioner 1.900 evra

Ugostiteljstvo i održavanje

Pomoćni kuvari do 1.900
Konobari oko 1.800
Sobarice, održavanje oko 1.800

Najmanje zarade

Što su bolje kvalifikacije i poznavanje jezika, to su veće šanse za posao ali Srbi se uglavnom prijavljuju poznajući nemački samo površno, i sa diplomom srednje škole. U Nemačkoj, inače, najmanje zarađuju zaposleni u ugostiteljstvu i oni koji su zaposleni preko agencija. Tako, recimo, radnici i u hotelima i restoranima u proseku zarađuju do 1.800 evra, a sličnu zaradu imaju i frizeri, magacioneri. Zaradu od 2.000 i veću imaju vozači kamiona i autobusa i dostavljači, što su česta radna mesta za Srbe i strance u Nemačkoj. S druge strane, najbolje su plaćeni radnici u oblasti biotehnologije, finasijskih usluga i usluga osiguranja, energetike i IT sektor.

Primera radi lekari u Nemačkoj mesečno u proseku zarade i do 6.500 evra, dok su posle njih po visini prhoda IT stručnjaci koji zarađuju blizu 6.000 evra. I građevinski inženjeri dobro zarađuju, njihova plata mesečno ide i do 4.500 evra.

KAKO PRONAĆI POSAO U NEMAČKOJ?

Građani Srbije mogu raditi u Nemačkoj samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad. Radna mesta mogu da potraže na brojnim specijalizovanim internet portalima. U Srbiji postoji i nekoliko agencija koje se bave nalaženjem posla u Nemačkoj. Jedan od čestih načina dolaska do posla i dalje je ipak preko poznanika koji već žive u ovoj evropskoj zemlji.

O vraćanju u domovinu najveći broj njih u Nemačkoj ne razmišlja. Iako većina po odlasku priča i planira da preko granice ostane neko kraće vreme potrebno da zaradi novac i da se potom vrati u svoju zemlju, malo ko od njih to i uradi. Razlozi su realni - mnogo veća zarada za isti rad nego u Srbiji, lagodniji život i kako tvrde, manje stresa, jurnjave, strahova za egzistenciju i pitanja kako porodici obezbediti bar osnovna sredstva za život.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading