PATRIJARH PORFIRIJE PORUČIO IZ PODGORICE: Najradije bih sve zaključao u svoje srce i zajedno sa vama popeo se na Ostrog(VIDEO)

Autor:

Svet

04.09.2021

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz svih krajeva Crne Gore okupili su se večeras ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom svečanog dočeka patrijarha srpskog Porfirija, a uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija sutra na Cetinju.

Republika

Foto: Printskrin

Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije

Vernicima se obraća patrijarh Porfirije.

Patrijarh je pozdravio okupljene rečima da bi sve sabrao i zaključao u svoje srce i poneo na Ostrog i prepustio se molitvama Svetog Vasilija Ostroškog.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Patrijarh Porfirije u Podgorici
 

- Stavih nekoliko rečenica na papir da ne bih otišao u stranputicu, ali gledajući sve vas ovde sabrane, najradije bih sve vas kao i sve ljude Crne Gore smestio u svoje srce, zaključao u njega i zajedno sa vama popeo se na Ostrog i prepustio se molitvama Sv. Vasilija Ostroškog da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo, kojim rečima da opštimo jedni sa drugima. Naradije bih se ćutke spustio u kriptu u kojou je smešteno telo velikog arhipastira i spasitelja opustošene mrtve Crne Gore. U kriptu u kojoj se nalazi telo našeg i vašeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Da tamo svi u molitvi ćutke čujemo šta ima da nam poruči. Jer i ako je imao u naše ime nedoumice, sada ih sigurno u blizini Hristovoj nema. Zasigurno zna da je mir Hristov jedini okvir koji je prirodan i normalan, zdrav i ispravan.

- Crkva ne postoji zbog toga da bi rešavala ekonomske, sociološke državne i svake druge probleme pre svega. Crkva u svetu postoji da bismo mi došli u nju i da bismo tu mogli da naslutimo onu tajnu za kojom čeznemo, a to je život večni. Samo kada dotaknemo tu tajnu, tada dobija svoj smistao i sve ono prethodno. Draga braćo i sestre, veličanstveni sabore, utešen vašom verom znam da smo sazvani u ime Oca, sina i Svetog duha. Danas je praznik i ja vam ga od sveg srca čestitam. Ovakvi dani i događaji su opisani u Svetom pismu.

Republika

 

Obraćanje mitropolita Joanikija

Nakon službe koju je održao patrijarh srpski Porfirije mitropolit Joanikije se obratio okupljenom vernom građanstvu koje je došlo na plato ispred hrama.

On je istakao da je ovo prvi put da je patrijarh Porfirije posetio Crnu Gori i da ovom posetom on donosi mir i blagoslov.

 Vi kao naslednik našeg oca Svetog Save idete njegovim stopama i evo došli ste da i na ovaj sveti presto drevne episkopije Zetske današnje Mitropolije Crnogorsko-primorske utvrdite. Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjea. Cela SPC i narod koji je u vašoj jurisdikciji objedinjuju se oko Vas i svetog patrijaraškog prestola. Sa Vam nam je došla punoća vaseljenskog pravoslavlja. Vi tu punoću nosite u svom srcu i svojoj svetoj službi. Drago nam je što večeras sa Vama dođoše arhijereji iz celog pravoslavlja. To nam daje veliku radost i veliku snagu. Večeras ste ovde Vaša svetosti povodom našega ustoličenja kao novog mitropolita crnogorsko - primorskog - rekao je mitropolit dok je narod uzvikivao "Dostojan"i "vladiko sokole".

- Došli ste da posetite ovu Svetim Savom utvrđenu mitropoliju koja se proslavila svetošću i Sv. Petra Cetinjska.

- Naš narod koji se objedinio da brani svoje svetinje, svoju veru i čast i obraz i pamćenje zablistao je i izašao pred lice cele pravoslavne vaseljenje kao narod odan svojoj veri i svojoj svetoj SPC.

- Zato mi je čast da Vas pozdravim u ime celog pravoslavnog naroda koji vas večeras i sutra dočekuje u Crnoj Gori.

- Molim Vas da se ovom narodu obratite i da ga blagoslovite.

 

Republika

Foto: Printskrin

Mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije

 

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli su u Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde ih je dočekao verni narod.

Bagerom za Podgoricu

Za to vreme grupa građana Nikšića stigla je u Podgoricu da pruže podršku Cetinjanima i iskažu protest zbog sutrašnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Na društvenim mrežama osvanuo je snimak na kome se vidi da je na čelu kolone koju predvode Nikšićani – bager.

 

 

Poseban prizor ispred Hrama u Podgorici možda najbolje oslikava poruku skupa i atmosferu među okupljenim narodom - srpska trobojka i crnogorska zastava uvezane jedna za drugu, zajedno se vijore.

Republika

Foto: Printscreen

Simbolično uvezane trobojka i crnogorska zastava

 

Oko 18 sati patrijarh srpski Porfirije stigao je na plato ispred Sabornog Hrama. Dočekan je zvonima sa Sabornog hrama, povicima "Ne damo svetinje" i pokličima Kosmetu.

Pored patrijarha je i mitropolit Joanikije,a u pratnji je više desetina sveštenika Crnogorsko-proimorske mitropolije.

Skupu prisustvuju i premijer Zdravko Krivokapić, ministri Milojko Spajić, Jakov Milatović, Mladen Bojanić, Ratko Mitrović, Aleksandar Stijović, te predstavnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević, Slaven Radunović, lider Prave Marko Milačić...

Republika

Foto: Tanjug

Patrijarha Porfirija dočekao i Zdravko Krivokapić

 

Kolone automobila 

Kolona od nekoliko stotina automobila koja je krenula sa severa da dočeka Njegovu Svetost patrijarha Porfirija.

Verni narod je krenuo iz Brezovica, Andrijevice, Berana Ribarevina, Mojkovca, Kolašina…

Republika

Foto: printskrin

Vernici se okupolo ispred Hrama u Podgorici

 

Svečani doček patrijarha Porfirija biće upriličen večeras u 18 časova u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, gde će biti služena svečana doksologija i večernja služba. Nakon toga slovo dobrodošlice će proizneti Visokopreosvećeni novoizabrani Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije, a nakon njega sabranje će blagosloviti i besedom se obratiti Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Sve je spremno za doček patrijarha Porfirija

 

Posle njihovog obraćanja na bini ispred hrama uslediće bogat kulturno-umetnički program koji će početi projekcijom dokumentarnih filomova: „Litije“ i „Mitropolit Joanikije“. U programu će učestvovati: guslar Đoko Koprivica, foklorni ansambl narodnih igara i pjesama „Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, Danica Crnogorčević, Branka Zečević, Fenečki biseri, frulaš Radovan Suknović, Beogradski sindikat i Neverne bebe.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Verni narod je krenuo iz Brezovica, Andrijevice, Berana Ribarevina, Mojkovca, Kolašina…

 

Grad pod Trebjesom uz Mitropolita

Veliki broj građana Nikšića krenuo je za Podgoricu i uskoro će stići do Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

I iz Nikšića su krenuli da pozdrave patrijarha Porfirija i mitropolita crnogorsko – primorskog Joanikija.

Iz Berana je krenula auto-litija na doček njegovog preosveštenstva Porfirija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Braco

04.09.2021 18:57

Bagerista da se pazi da neprođe kao šipac što je lomio krst na crkvi.