JOANIKIJE PRED USTOLIČENJE: Neka izvine Cetinjani, još nisu napravili svoju državu koja se naziva Cetinje!

Autor: Republika

Svet

03.09.2021

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od događaja koji preokupira, ne samo domaću javnost već i ceo region prethodnih deset dana, jeste i ustoličenje mitropolita Joanikija.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Mitropolit Joanikije poziva na bratstvo i slogu

Nalazimo se dva dana pred tim svečanim činom, a mitopolit Joanikije kazao je za Radio Svetigora da su radi spuštanja tenzija i radi mira u kući, prihvatili to ograničenje da na Cetinju bude samo sveštenstvo, da budu gosti, da dođe Njegova Svetost Patrijarh Porfirije i gosti iz drugih crkava.

 Mi smo mislili da obavimo ovaj sveti čin kako očekuje naše sveštenstvo i naš verujući narod. Tako smo zamislili i tako smo hteli da se pripremamo za ovu svečanost. Međutim, zbog tih raznih komplikacija, zbog nekakvih družina koje se organizuju da spreče ne samo čin ustoličenja Episkopa Joanikija, nego i da spreče pravo i da ugroze slobodu cele Mitropolije crnogorsko-primorske, svih njenih vernika…

Kako kaže mitropolit Joanikije sve je otišlo u drugom pravcu izazivajući tenzije.

- Dakle, to je otišlo u nekom neželjenom i nepredviđenom pravcu, podižući tenzije. Ovom činu se pripisuje Bog zna kakav politički karakter. To baš ja, koji sam svoj život ugradio u Crnu Goru i u Cetinjski manastir, koji sam ovde bio i kao iguman i kao rektor bogoslovije i koji sam punih dvadeset godina vršio arhijerejsku službu u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, koja je takođe u Crnoj Gori.

Mitropilit Joanikije ističe da ne žele da se doprinosi sveopštoj graji koja se digla ovih dana, te da se tenzije smire, jer kako navodi "nije nam do svađe s braćom" iako ga oni ne priznaju.

- Valjda je i sever Crne Gore Crna Gora, nije samo Cetinje. Neka izvinu svi Cetinjani, još nisu napravili svoju državu koja se naziva Cetinje. Ali dobro, mi radimo u miru i ne želimo da se raspravljamo, ne želimo da se svađamo i ne želimo da doprinosimo toj graji koja se ovih dana podigla. Zbog toga smo, radi bratske ljubavi i sloge da ničim ne doprinosimo daljem podizanju tenzija, da ničim ne doprinosimo bratskim sukobima, da sa naše strane učinimo sve da se to mirno obavi, da pošaljemo poruke mira. Nije nam do svađe sa braćom, to su naša braća, to su moja braća, to je moj narod, iako oni mene ne priznaju - kazao je Joanikije.

Iako mitropolit Jonikije poziva na mir i slogu u nedelju 5. septembra, s druge strane Crna Gora najavljuje haos. Naime, bolnica na Cetinju prazni krevete za slučaj nereda na dan ustoličenja. Više o tome pročitajte OVDE.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading