GAMA SOJ KORONE OTKRIVEN U BOSNI: Strani državljanin koji boravi u BiH pozitivan na virus

Autor:

Svet

12.07.2021

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička isipitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, na uzorku koji je uzet od jednog stranog državljanina koji boravi u BiH, tačnije u Hercegovini, otkriven je gama soj korona virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Radi se o tzv. brazilskom soju, a prema rečima magistra biologije i genetike Šejle Goletić uzorak je uzet 5. jula u saradnji sa Zavodom za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku bolnice Mostar, prenosi Srpskainfo.

S obzirom da se radi o stranom državljaninu, postavlja se pitanje efikasnosti sistema nadzora. Naime, u ovakvoj situaciji logično je postaviti pitanje na koji način su ti ljudi prvo naupustili vlastitu državu, a zatim ušli u BiH, jer ih sigurno nisu ‘pokupili’ u BiH – pita Goletić, prenosi Faktor.

Kaže kako je gama soj prvi put otkriven u Japanu kod državljanina Brazila.

Za gama soj je, pored ostalog, karakteristično da je imunoinvazivan, odnosno da je u stanju lakše zaobići imunitet nastao prirodnom infekcijom ili vakcinacijom. Naravno, to ne znači da oni koji su se vakcinisali protiv COVID-19 nemaju zaštitu, jer vakcine i dalje predstavljaju najbolju i najefikasniju zaštitu koja će zasigurno umnogome ublažiti simptome – navela je Goletić.

Dodaje kako je u Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička isipitivanja na 24 reprezentativna uzorka, koja su uzeta sa područja Hercegovine, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, utvrđena cirkulacija delta soja kod domaćeg stanovništva, ali i među stranim državljanima.

Podsetimo, početkom jula u našoj zemlji detektovani su prvi slučajevi delta soj virusa korona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Čiča

12.07.2021 16:27

Гама сој ??? Алфa, Бета, Гама, Делта, Епсилон, Зета, Ета, Тета, Јота, Капа, Ламбда, Ми, Ни, Кси, Омикрон, Пи, Ро, Сигма, Тау, Ипсилон, Фи, Хи, Пси, Омега. За случај да сте неко слово заборавили !!!