UMRLA ŽENA ZARAŽENA SA DVA SOJA KORONAVIRUSA! Slučaj zabeležen u Belgiji prestravio naučnike: IZGLEDA DA SE ZARAZILA OD RAZLIČITIH IZVORA!

Autor: Republika

Svet

11.07.2021

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najređih slučajeva, da je pacijent zaražen sa dva različita soja koronavirusa, zabeležen je u Belgiji, gde je od posledica alfa i beta varijante KOVIDA-19 preminula devedesetogodišnja žena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Neimenovana žena iz Belgije stara 90 godina preminula je u veoma teškom stanju nakon što joj je dijagnostikovana infekcija koronavirusom, međutim, njen slučaj je posebno zaintrigirao, ali i zaplašio javnost i naučne krugove budući da je nesrećna baka bila zaražena sa sva različita soja KOVIDA-19 - alfom i betom, a da nije bila vakcinisana. 

O jednom od veoma retkih slučajeva raspravljaće se na ovogodišnjem Evropskom kongresu za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti, posebno zbog činjenice da se žena najverovatnije zarazila iz dva različita izvora.

- Obe varijante su u to vreme kružile Belgijom, pa je verovatno da je gospođa bila zaražena iz dva različita izvora. Nažalost, ne znamo kako se konkretno zarazila. Živela je sama i imala je različite pomagače koji su brinuli o njoj. Teško je reći i da li je dvostruka infekcija imala ulogu u brzom pogoršanju stanja pacijentkinje - rekla je naučnika dr. En Vankerbergen iz bolnice OLV u belgijskom Alstu. 

Inače, u martu ove godine brazilski istraživači su otkrili da su dve osobe u isto vreme zaražene s dva soja, od kojih je jedan bio gama. U međuvremenu su i portugalski naučnici kod 17-godišnjaka otkrili drugi soj koronavirusa dok se još oporavljao od zaraze prvim. 

Virusi se neprestano razvijaju mutiranjem dok se replikuju i tako nastaju novi sojevi.

Inače, naučnici razvijaju nove vakcine koje će biti efektnije s novim sojevima virusa, a iste će moći da se koriste i kao pojačanje za već primljena cepiva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading