KRIVOKAPIĆ NE MENJA STAV: Crna Gora ostaje verna NATO-u

Autor: Tanjug, republika.rs

Svet

05.06.2021

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas, povodom četvrte godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u, da je ona stabilna, pouzdana i posvećena članica Alijanse i da to ojačava njenu poziciju i olakšava njen put ka Evropskoj uniji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zdravko Krivokapić

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u poruci građankama i građanima Crne Gore, Krivokapić je ocenio da je ulaskom 5. juna 2017. godine u NATO "ispunjen jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, i trajno osigurano njeno mesto u evroatlantskoj porodici država".

- Vlada na čijem sam čelu, kao i političke partije koje čine parlamentarnu većinu, već su se na početku mandata obavezale da će nastaviti da jačaju naš doprinos NATO-u. Na ovaj način smo željeli da pokažemo da nepokolebljivo ostajemo privrženi Alijansi, i našim evropskim stremljenjima - naveo je Krivokapić.


On je dodao da integraciju u EU i članstvo u NATO-u vidi, što potvrđuje i iskustvo drugih zemalja, kao "jedan isti put“ na kom se teži identičnim vrednostima - demokratiji, ljudskim pravima, individualnim slobodama, vladavini prava".

Crna Gora opredelila se za ove vrednosti jer su one "mera boljeg i kvalitetnijeg života i jedina vodilja ka svetlijoj budućnosti za nas i našu decu", istakao je crnogorski premijer.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zastava NATO i Crne Gore

- Aktivno učestvujemo u sprovođenju politika NATO-a, u želji da doprinesemo miru i stabilnosti u našem regionu, Evropi, ali i globalno. Želim da naglasim da Crna Gora nastavlja svoje učešće u misiji KFOR na Kosovu. Našim angažovanjem nastojimo da omogućimo bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244, koja definiše mandat NATO-a - rekao je Krivokapić.


On je ukazao i da je Crna Gora velikim zalaganjem svih uspela da situaciju s korona virusom stavimo pod kontrolu i vakcinišemo dobar dio stanovništva, i podsetio da je u tome imala veliku pomoć NATO-a.

- Ujedinjeni kao narod Crne Gore, ali i kao region. Jedinstveni na putu ka Evropskoj uniji, i jedinstveni u naporima da naša društva i sisteme reformišimo, učinimo efikasnijim, prosperitetnijim i boljim - rekao je Krivokapić..

Istakao je da je Crna Gora, kao članica NATO-a i buduća članica Evropske unije, u potpunosti privržena ispunjavanju ovog cilja.

- Današnja godišnjica članstva u NATO-u podseća nas da reforme sprovodimo zbog kvalitetnijeg života naših građana što treba da bude ideja vodilja i u nastavku našeg evropskog puta - zaključio je crngorski premijer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading