LAJČAK I PALMER KOD PATRIJARHA PORFIRIJA! Što je VATIKAN za katolike, to je PEĆKA PATRIJARŠIJA za Srbe!

Autor: Republika

Vesti

05.06.2021

07:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Porfirije sastao se juče u Patrijaršijskom dvoru sa predstavnicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Metjuom Palmerom, a među glavnim temama bio je dijalog Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: printskrin

Kako se navodi na sajtu Srpske pravoslavne crkve (SPC), u dugom i otvorenom razgovoru Palmer i Lajčak su upoznali patrijarha i arhijereje sa aktivnostima koje preduzimaju radi njegovog nastavka.

Istakli su i da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i Crkva bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život Srpske Pravoslavne Crkve i vernog naroda na Kosovu i Metohiji.

Navodi se da su posebno istakli da su drevni manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture, i da tako treba i da ostane.

Naglasili su i da oni ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa patrijarshom i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje.

Patrijarh Porfirije i episkopi su zahvalili predstavnicima EU i SAD na angažovanju, koje može bitno da olakša težak život sveštenstva, monaštva i srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Njihovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, doživljavamo kao jevanđelsku, jer kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti - poručio je patrijarh, i istakao da nije nepoznanica da Vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje, što ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen UNESKU i svakodnevne teškoće naše Crkve i naroda širom južne srpske pokrajine.

Najviši predstavnici SPC su podržali dijalog, ali ne pod uslovom da na bilo koji način ugrožava ili dovodi u pitanje interese crkve, vernog naroda i države Srbije.

- Stav SPC je dobro poznat: radi se o nezakonitoj secesiji dela teritorije i ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju - piše u saopštenju, i navodi da je patrijarh Porfirije je izneo stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu EU, gde granice omekšavaju i postaju manje važne.

Srpski arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema SPC koja dosledno poštuje tamošnje zakone.

- Očekujemo da institucije poštuju crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja - istakao je patrijarh Porfirije i naročito ukazao da crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa.

Istaknuto je da je Kosovo i Metohija za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za SPC ono što je Vatikan za Katoličku crkvu.

Osim patrijarha, sastanku su prisustvovali i episkopi banjalučkim Jefrem, bačkim Irinej i raško-prizrenskim Teodosije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading