I ZAEV SE UMEŠAO! Oglasio se po pitanju Kosova: PRESPANSKI SPORAZUM KAO UZOR ZA REŠENJE PROBLEMA

Autor: Republika

Svet

01.06.2021

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Zoran Zaev smatra da su se "non-pejperi" za promene granica pojavili kao promoteri nacionalističkih politika u regionu kad je Evropa zatajila.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Zaev

- Fenomen 'non pejpera' i sada ovaj projekat 'Ilirida', koji se ponovo inicira, su promoteri nacionalističkih politika u regionu, i ne samo regionu, kada zataji Evropa. To je signal i za Bugarsku i za Brisel da treba intenzivnije da produže proces integracije ovog regiona u EU - rekao je Zaev za Televiziju "Klan Makedonija".

Kako je istakao, intenziviranje integracije regiona je dug Evropske unije Zapadnom Balkanu, koji je prema Severnoj Makedoniji 10 puta veći.


- Severna Makedonija je primer zemlje koja je konceptom 'jedno društvo za sve' objedinila sve različite etničke zajednice. Mi smo primer i za rešavanje regionalnih i susedskih pitanja. Ponosan sam na to što premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je Dogovor iz Prespe model i za rešavanje otvorenih pitanja Srbije i Kosova - rekao je Zaev.

Kako je istakao, potrebno je da se dodatno pojača inicijativa za ragionalnu saradnju i ponovio da odgovor na projekte za velike države i nove granice na Balkanu treba da da EU pojačavanjem evrointegracionih procesa u region, prenosi B92.

- Nacionalistički projekti koji se promovišu u nekim od non-pejpera, kao i ovaj za 'Iliridu', ne prolaze i neće dobiti ni predsednika mesne zajednice, a ni odbornika u opštini ili poslanika - rekao je premijer Severne Makudonije Zoran Zaev.

"Prespanski sporazum kao uzor"

Zaev smatra da bi Beograd i Priština trebalo da uzmu Prespanski sporazum kao uzor za rešenje kosovskog pitanja.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Zaev je za TV. Kljan Makedonija, na albanskom jeziku, rekao da Brisel bezuslovno prvo treba da liberalizuje vize građanima tzv. Kosova.

- Lideri Kosova i lideri Srbije duguju svojim građanima budućnost, perspektivu. Nije lako obema stranama, ali neka uče iz našeg primera sa Grčkom - rekao je Zaev. Dodao je da se, kako je kazao, "vrata prošlosti moraju zatvoriti kada se otvore prozori budućnosti".

U intervjuu za tu skopsku tv. Zaev je govorio i o fenomenu non-pejpera koji su, kako kaže, sa projektom formiranja stranke Ilirida u Makedoniji "promoteri nacionalističke politike u regionu" i izbijaju na površinu kad god je Evropa slaba.

- Oni bi trebalo da budu signal Bugarskoj i Briselu da treba intenzivno da nastave proces integracije regiona u EU. To je vraćanje duga Zapadnom Balkanu - rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, odgovor Evrope na takve projekte o promeni granica na Balkanu trebalo bi da bude jačanje procesa evropskih integracija za zemlje regiona. Onima koji, kako je rekao, promovišu nacionalističke ideje u Severnoj Makedoniji, Zaev je poručio da neće pobediti na lokalnim zborima ni na jednom nivou.

To, kako je kazao, u Makedoniji više ne prolazi.

Ilirida, stranka čije formiranje je najavljeno u Makedoniji, zalagaće se za federalizaciju Makedonije po etničkom principu i autonomiji Albanaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading