Nemačka: Srbija ključni partner, pomoć u modernizaciji i obuci srpskog bezbednosnog aparata!

Autor: Republika

Svet

30.05.2021

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uticajna Fondacija Konrad Adenauer, bliska političkoj stranci kancelarke Angele Merkel (CDU), u spoljnopolitičkim preporukama za 2021. ukazuje da Srbija ostaje ključni partner Nemačke na Zapadnom Balkanu i da Berlin treba da pomogne modernizaciju srpske policije i carine zbog migrantske krize i borbe protiv organizovanog kriminala.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Policija Srbije

Srbija je od centralnog značaja za Nemačku u regulisanju globalnih migratornih tokova i treba povećati saradnju u cilju stvaranja mira i stabilnosti, navodi se u globalnoj studiji “Partnerski atlas za nemačku spoljnu politiku” fondacije Konrad Adenauer.

U njoj se naglašava međunarodna važnost geografske pozicije Srbije kroz koju prolazi migrantska ruta i značajne rute organizovanog kriminala.

- Ministarstva unutrašnjih poslova dve zemlje redovno razmenjuju informacije. Jedinice nemačke federalne pogranične policije podržavaju srpske pogranične snage u kontroli ulaska i izlaska - naglašava studija, dodajući da partnerstvo u kontroli granica ima potencijala za jačanje.

Nemačkoj vladi se savetuje da unapredi tehničku opremljenost i obučenost MUP-a Srbije i uprave carine za bolje upravljanje migratornim tokovima i pojačao kvalitet borbe protiv organizovanovog transnacionalnog kriminala.

- Neophodno je da spoljna politika Nemačke više posveti tokovima migracija u Srbiji...Beograd gleda na EU kao faktor privlačenja koji pokreće migracije. Evropske integracije Srbije mogu da se promovišu jačanjem partnerstva po ovim pitanjima. To bi moglo da poveća poverenje u EU imajući u vidu pojačno prisustvo eksternih aktera na terenu - naglašava studija, prenosi Balkansec.net.

Spoljni akteri pokušavaju da iskoriste etničke tenzije i Beograd kao odskočnu dasku za pokušaje vršenje uticaja u regionu, navodi Fondacija Konrad Adenauer.

Zbog toga je u interesu Berlina da pojača otpornost Srbije na takve uticaje i da zajedno rade na izgradnji konstruktivne spoljne politike, zaključuje se u setu preporuka za nemačku spoljnu politiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading