Ambasade preko Abazovića SPREČILE Krivokapića da POTPIŠE temeljni ugovor sa SPC!

Autor: Republika

Svet

29.05.2021

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva predstavnika ambasada uticajnih zapadnih zemalja i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović upozorili su u četvrtak veče premijera Zdravka Krivokapića da bi bila velika politička greška ako potpiše Temeljni ugovor sa SPC jer bi taj čin, osim potencijalnog pada Vlade, značio i destabilizaciju prilika u državi.

Foto: Ilustracija

Više izvora podgoričkog lista reklo je da je Abazović u četvrtak popodne, oko 17.30 časova, pozvao Krivokapića da bi mu saopštio da, osim ličnog protivljenja da, prema njegovoj oceni, na ponižavajući način i prepad bez analiza teksta ugovora, bude potpisan takav dokument, preneo i upozoravajuću poruku dve vrlo uticajne zapadne ambasade.

Izvori Pobjede su naveli da je Abazović saopštio Krivokapiću da odlaskom u Beograd preuzima veliki rizik i da ne može da garantuje dalji opstanak Vlade.

List navodi da je Krivokapić ozbiljno shvatio poruku zapadnih partnera i prvo odgodio let vladinog aviona za Beograd koji je bio planiran za 18 sati. Ali, usledili su alarmantni pozivi iz Beograda i pod pritiskom episkopa Joanikija, crnogorski premijer se ipak odlučio da ode i oko 21 sat se pojavio u središtu Beogradske patrijaršije da bi tamo saopštio da predlaže potpisivanje ugovora za 30. oktobar, što je patrijarh Porfirije odbio, tvrdi Pobjeda.

List navodi da nije poznato da li je Krivokapić o nameri da potpiše ugovor obavestio Vladu Crne Gore.

Nesuvislo objašnjenje i prilično neutemeljeni zahtev da se potpisivanje odgodi za 30. oktobar, na dan kada je umro mitropolit Amfilohije, u vrhu SPC su shvatili kao izigravanje tajnog dogovora i ,,prst u oko” SPC.

Zato je, odmah iza ponoći iz Beogradske patrijaršije saopšteno da je potpisivanje temeljnog ugovora bio ,,jedini razlog Krivokapićeviog dolaska u patrijaršijski dvor u Beogradu” naglašavajući da je tekst ,,tog jutra bio usaglašen sa Vladom Crne Gore”.

Da li je Krivokapić o nameri da potpiše ugovor obaviestio Vladu Crne Gore – nije poznato.

RepublikaFoto: E-stock

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović je u izjavi za TV Vijesti potvrdio deo saznanja Pobjede, navodeći da bi takav način potpisivanja ugovora crnogorske države i Srpske crkve bio ponižavajući. Tim pre što je Abazović priznao da do sada i nije video tekst ugovora!

- Mi nemamo nikakav problem da se on potpiše, ali pre toga moramo da vidimo dokument, da ga izanaliziramo i da on bude u skladu sa svim standardima. To ne možemo da uradimo na neki brzinski način, da bi imali kvalitet. Mislim da na prepad ne treba potpisivati temeljne ugovore. Drugo, da budem vrlo jasan: interesi Crne Gore moraju biti u potpunosti zaštićeni, Crnu Goru niko neće ponižavati, kategoričan je Abazović, tvrdeći da nije bilo nikakvih drugih uslovljavanja.

- Država je odvojena od crkve, oni imaju svoj proces, autonoman i mi se radujemo što će Crna Gora dobiti novog mitropolita. Drugi proces je proces države i crkve koji treba da se zaokruži nakon Zakona o slobodi veroispovesti potpisivanjem temeljnog ugovora. Povezivanje ta dva procesa nije u skladu sa dobrom demokratskom praksom i dobrim državničkim porukama, rekao je Abazović čime je javno kritikovao Krivokapića zbog zahteva da Joanikije bude mitroplit.

JOANIKIJE KONTRA KRIVOKAPIĆU

Prethodno se oglasio i episkop Joanikije koji je u skandaloznom obraćanju priznao da je on pozvao Krivokapića da u Beograd potpiše temeljni ugovor, iz straha da, kako tvrde izvori Pobjed, ne izgubi pozicije kada je u pitanju izbor za novog mitropolita SPC.

- Ja sam od premijera Crne Gore, zahtevao da realizuje svoje obećanje i potpiše temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita crnogorsko – primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što je svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve Vlade, navodi se u izjavi Joanikija za srpsko-ruski režimski portal In4S koju je preneo sajt eparhije budimljansko-nikšićke.

Skandalozan stav Joanikija je potpuno na fonu saopštenja Srpske pravoslavne crkve koja je juče nakon ponoći optužila Krivokapića da ih je prevario jer je obećao da će da potpiše temeljni ugovor. Na kraju znakovitokg saopštenja vrha SPC se napominje da je ,,Srpska pravoslavna crkva jako zabrinuta zbog položaja Crkve u Crnoj Gori”. ”

BEČIĆ PRIGOVARA ZBOG BEOGRADA

Juče tokom dana oglasio se i predsednik Skupštine Aleksa Bečić koji je indirektno kritikovao Krivokapića zbog namere da se dokument potpiše u Beogradu.

- Svi dosadašnji javni istupi državnih i crkvenih vlasti išli su u pravcu da će se, nakon usaglašavanja Vlade i Crkve, temeljni ugovor potpisati u Crnoj Gori. To je logičan, prirodan i racionalan pristup. Zašto je došlo do nekih novih momenata u odnosu na te najave i planove - i to baš u ovim danima - nije na meni da sudim, jer bi moglo biti shvaćeno kao mešanje u pitanja van mojih ustavnih nadležnosti. Na građanima i javnosti je da izvode zaključke - kazao je predsednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić.

Tako je prvi čovek parlamenta lukavo svu odgovornost za ponižavajuće putešestvije u Beograd prebacio direktno na – premijera Krivokapića.

KONJEVIĆ VS LEPOSAVIĆ

O temeljnom ugovoru juče je bilo reči i u Skupštini kada je poslanik SDP-a Raško Konjević pitao ministra Vladimira Leposavića da li je Vlada usvojila polazne uslove za pregovore sa SPC u susret potpisavanja temeljnog ugovora sa SPC i ko je ovlašćen u ime Vlade da pregovara sa SPC.

- Vrhunac je da niko u Vladi nije upoznat sa sadržinom tog teksta - ističe Konjević.

Leposavić je odgovorio da pitanje jeste važno, ali ne želi da komentariše postupak premijera.

- Neću komentarisati i neću u ovom trenutku davati odgovor jer nisam ministar u vakumu, nekoj zemlji bez imena, jer sam ministar u Vladi Zdravka Krivokapića. Prepustiću nekom ko je prvi među jednakima da svoje stavove objasni i obrazloži kako bih zadržao pristojnost rada - rekao je ministar.

- Niste mi kazali da li ima nešto sporno u tom ugovoru. Jer iz Vašeg odgovora proizlazi da predsednik Vlade obmanjuje javnost. Predsednik Vlade je svojim gestom simbolički - i bojim se suštinski - srušio sekularnu i građansku Crnu Goru. Odakle pravo predsedniku Vlade da određuje kako će crkveno ustrojstvo unutra da se opredjeljuje - kazao je Konjević navodeći i da je premijer prekršio Ustav.

- Nisam ga mogao pitati juče jer mi je rekao da ne zna kad će potpisati, izašao je iz ove sale i tajno pošao u Beograd - zaključio je Konjević.

Premijer hteo da potpiše a Vlada nije ni razmatrala tekst ugovora!

Prema saznanjima Pobjede, da je Krivokapić preksinoć potpisao temeljni ugovor prekršio bi zakon, jer nije imao ovlašćenje niti zaključak Vlade koji mu to omogućava.

Prethodni temeljni ugovori, sa Svetom stolicom i Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, prošli su prethodne procedure unutar izvršne vlasti i dobili mišljenje Komisije za politički sistem.

To je uobičajena praksa i u regionu, o čemu ukazuje i primer susedne Hrvatske. Tamošnja Vlada je 12. decembra 2002. Godine, pre potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, usvojila Zaključak kojim se ,,prihvata Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve” i precizno ovlašćuje tadašnji premijer da ga potpiše.

- Ugovor iz tačke 1. Ovog zaključka potpisaće, u ime Vlade Republike Hrvatske, Ivica Račan, predsednik Vlade Republike Hrvatske - piše u Zaključku koji je usvojila hrvatska Vlada.

Nasuprot tome, tekst temeljnog ugovora se, makar sudeći po objavljenim zapisnicima sa sednica Vlade, nikada nije razmatrao!

RepublikaFoto: ST/Aleksandar Nalbantjan, Tanjug/Risto Božović

Đenović: Predsednik Vlade je ucenjen

- Mislim da je Krivokapić ucenjen, vidite da je Abazović rekao da ne treba žuriti. To je jedna opcija. Druga je da Krivokapić ima neki svoj tajni plan, možda da se na neki način progura nezavisna pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Međutim, naišao je ne samo na otpor, ne samo Sabora SPC, već i Joanikija, a o patrijarhu Porfiriju da i ne pričam - odgovrio je verski analitičar Draško Đenović na pitanje Pobjede zašto se premijer Zdravko Krivokapić predomislio i nije potpisao temeljni ugovor kada je sve bilo dogovoreno.

- Treća bitna stvar: nije održao nijednu reč kao častan i pošten Crnogorac, već laže kao pravi političar. Sve što je obećao, sve je izdao i samim tim ono što se zalagao za Srpsku crkvu pokazalo se da je sve ,,trojanski konj” - objašnjava Đenović.

On kaže da je odustajanjem od potpisivanja temeljnog ugovora praktično ucenjena SPC, odnosno da je Crkvu premijer Krivokapić sveo na nivo Jehovinih svedoka, Adventista ili Baptista u Crnoj Gori, jer je ,,to sada jedina tradicionalna verska zajednica koja nema potpisan ugovor”.

Đenović kaže i da se sada jasno ne vidi kako će se razrešiti novonastala situacija, ali i da će država Srbija možda reagovati nekim merama zato što je ucenjena SPC koja je državna crkva. Kao primer ,,moguće odmazde” Đenović navodi da Srbija može da uvede obavezan PCR test za povratnike iz Crne Gore čime bi broj turista iz Srbije značajno opao, a Crna Gora ne može sebi da priušti još jednu godinu bez turista.

DPS traži ostavku premijera, SDP smatra da je u pitanju jeftina trgovina

Demokratska partija socijalista zatražila je juče od premijera Zdravka Krivokapića da javnosti prezentuje sadržaj temeljnog ugovora i objasni sve okolnosti posete Beogradu, ili da podnese ostavku. Iz te partije su kazali da je interpretacija događaja Krivokapića potpuno suprotna od one koja je saopštena na sajtu Patrijaršije, i da zbog toga treba da se izjasni ko govori neistinu. - Način na koji je Krivokapić priveden na raport u Beograd, uprkos protivljenju, jasno pokazuje kakav odnos vrh Srpske pravoslavne crkve i srpske vlasti imaju prema premijeru Crne Gore, naveli su iz DPS-a. Prema njihovim rečima, sve što je prethodilo jučerašnjim događajima u Beogradu, od višemesečnog sakrivanja sadržaja ugovora od građana Crne Gore, zaključno sa saopštenjem Patrijaršije da im je Krivokapić iza leđa javnosti obećao da će u četvrtak biti sklopljen temeljni ugovor, predstavlja ponižavanje Crne Gore i njenih građana. - Ukoliko nema snage ili hrabrosti da to učini, časnije je da podnese ostavku i prestane da bruka sebe a posredno i državu čiji je premijer - navodi se u saopštenju.

Iznenadni odlazak premijera Zdravka Krivokapića za Beograd samo je još jedna ilustracija tužne, inferiorne i nedostojanstvene pozicije u kojoj se Crna Gora našla nakon izbora 30. avgusta, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji. Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović kazao je da ništa ne može biti čudno ako se zna da je formiranje Vlade plod sinhronog delovanja vlasti u Beogradu i Srpske pravoslavne crkve, a da je konačnu reč o njoj, kao i ključna kadrovska rešenja, dala SPC.

- Jeftina trgovina oko temeljnog ugovora i izbora novog mitropolita je, naravno, pozadina ovog svojevrsnog pozorišta koje se odvija od strane različitih aktera takozvanog srpskog sveta - smatra Vujović.

Knežević: Vlada nema nameru da potpiše temeljni ugovor

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević smatra da to što premijer Zdravko Krivokapić nije potpisao temeljni ugovor sa SPC predstavlja skandal.

Knežević je za televiziju B92 kazao da to znači da Zdravko Krivokapić nema nameru da potpiše taj ugovor.

- Radi se o prvorazrednom skandalu za koji Krivokapić nema podršku Demokratskog fronta, nema podršku ni Crkve, a ni podršku glasača koji su nam dali glas kako bismo rešili odnose sa SPC. Baš kad mislite da Krivokapić ne može da napravi novi skandal, desi se skandal neviđenih razmera. Što samo potvrđuje da on ne može da obavlja ovu funkciju - rekao je Knežević.

Krivokapić je počeo da saopštava uslove da bi potpisao temeljni ugovor, ističe Knežević, i dodaje da je to jasan znak da je pod nečijim uticajem.

- Rečeno je da će ugovor biti potpisan odmah posle vaskršnjih praznika, pa je onda odloženo, juče je došao da potpiše temeljni ugovor, a onda je tražio da to bude drugog datuma na Cetinju. Tako da očigledno da Krivokapić nema nameru da potpiše temeljni ugovor - ocenio je Knežević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading