RADOVAN KARADŽIĆ SMEŠTEN U ZLOGLASNI ZATVOR! Britanci tvrde da je bezbedan, biće iza rešetaka sa silovateljima!

Autor:

Svet

29.05.2021

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada su tu robijali najozloglašeniji britanski kriminalci.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Radovan Tekst potpisa

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić smešten je u zatvor na ostrvu Vajt u Velikoj Britaniji, gde će služiti doživotnu zatvorsku kaznu na koju ga je Haški tribunal osudio zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH. To je danas objavio londonski list Dejli mejl, uz podsećanje da je Karadžić (75) u sredu prebačen u Britaniju iz pritvora Tribunala u Hagu.

Dejli mejl piše da je zatvor na ostrvu Vajt u kanalu Lamanš, poznatiji po ranijem imenu Parkherst, izabran zato što u njemu Karadžiću ne bi trebalo da preti velika opasnost od drugih zatvorenika. Po londonskom listu, postojao je strah da bi u drugim velikim zatvorima Karadžić bio na meti osvetničkih napada islamskih terorista koji u njima služe kazne.

Iz izveštaja britanskog nadzornog organa iz 2019. godine, Dejli mejl citira da su u zatvoru B kategorije na ostrvu Vajt smešteni "uglavnom seksualni prestupnici" i da "40 odsto populacije čine zatvorenici stariji od 50 godina".

- Mnogi od tih zatvorenika su starci, a neki i krhki - piše u tom izveštaju, po londonskom dnevniku.

Prosečan godišnji trošak po zatvoreniku u zatvoru na ostrvu Vajt iznosi oko 30.000 funti, precizira Dejli mejl, ali će u Karadžićevom slučaju ti troškovi za britanske poreske obveznike biti veći.

Na ostrvu Vajt postoje dve zatvorske lokacije - bivši Parkherst i Albani. Parkherst je od vojne bolnice pretvoren u zatvor 1863. i u prošlosti je važio za jedan od najstrožih zatvora u Britaniji. Zatvor Albani izgrađen je šezdesetih godina dvadesetog veka.

Na ostrvu Vajt kazne su služili neki od najozloglašenijih britanskih kriminalaca, poput mafijaša braće Krej, masovnih ubica Pitera Satklifa i Ijana Brejdija, i zlostavljača dece, nekadašnje rok zvezde Gerija Glitera.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading