ABAZOVIĆ POKAZUJE PRAVO LICE: Nema diskusije, GENOCID U SREBRENICI SE DESIO!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

30.03.2021

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da se u Srebrenici dogodio genocid i poručio da ko to ne razume "nije mu mesto na državnim funkcijama".

RepublikaFoto: E-stock
Dritan Abazović

- Vlada Crne Gore poštuje sve međunarodne presude. Oko ove teme nema diskusije. Ko ovo ne razume, nije mu mjesto na državnim funkcijama. Okrenimo se budućnosti, čeka nas mnogo posla - napisao je Abazović na svom tviter profilu.

Crnogorska opozicija predvođena najuticajnijom DPS Mila Ðukanovića zatražila je juče smenu ministra pravde ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je u parlamentu rekao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio zločin genocida, ako se to nedvosmisleno utvrdi s obzirom na to da je, kako je rekao, i Međunarodni sud u hagu u međuvremenu izgubio legitimitet.


Ova izjava ministra Leposavića podigla je prašinu u crnogorskoj javnosti i regionu, posebno u BiH.

On je juče saopštio da neće podneti ostavku, rekavši da je da nije negirao zločin genocida u Srebrenici, već da nije pozvan da osuđuje nešto u čemu nije učestvovao.

 

Onima koji traže njegovu ostavku poručio je da to ne rade zbog crnogorskih Bošnjaka i mslimana, već zbog "crnogorskog kriminala". Oglasila se Vlada Crne Gore soapštenjem da poštuje odluke svih međunarodnih institucija kada su u pitanju ratni zločini.

Reagovale su i ambasade SAD i ambasadori Velike Britanije u Podgorici i Sarajevu, kao i ambasador Nemačke.

Ambasada SAD je izrazila zabrinutost zbog komentara na dešavanja u Srebrenici 1995. i zatražila jasnu i nedvosmislenu osudu srebreničkog genocida od izvršne vlasti.

Ambasadori Velike Britanije u Podgorici i Sarajevu, Karen Medoks i Met Fild su u zajedničkoj izjavi saopštili da je "genocid neupitan i da su činjenice dokazane pred dva međunarodna suda".

Oglasio se i nemački ambasador Robert Veber koji je poručio:“Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu - ne poricati je”.

Leposavić, pak, u svom saopštenju objašnjava da se u vezi sa Srebrenicom još vode sudski postupci, a mogli bi biti pokrenuti i novi, kao i da je u nekim od njih “kao dokaz korišćena i epska poezija pisca iz 19. veka”, te da zato ne može da daje “bezuslovna priznanja o događajima iz ovih postupaka”.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading