POČELI IZBORI U NIKŠIĆU! Milu Đukanoviću danas u njegovom rodnom gradu presuđuje skoro 60.000 Crnogoraca

Autor: Republika

Svet

14.03.2021

06:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Birališta povodom lokalnih izbora u Nikšiću, rodnom gradu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u kom njegova DPS još drži vlast, otvorena su u sedam sati, a analitičari veruju da se baš danas ispisuje sudbina jednog od najdugovečnijih lidera na svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović bi posle današnjih izbora u Nikšiću mogao da ode u političku istoriju 

Počinju izbori u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, mestu rođenja Mila Đukanovića, višedecenijskog čelnika te nama susedne i bratske države, čija se politička sudbina upravo i određuje danas u tom malom mestu sa 58.833 birača

Naime, nakon što je Đukanovića Demokratska partija socijalista (DPS) prošle godine poražena na parlamentarnim izborima posle čk 30 decenija na vlasti, pri čemu je ostala dominantna još samo u Nikšiću, sve oči u regionu zato su danas uprte baš u taj grad jer bi slom DPS u njemu značio i konačni odlazak Đukanovića u političku prošlost. Današnji izbori su, međutim, i prvi važan test za vladajuću većinu.

Koliko je današnje glasanje važno pokazuje i činjenica da su na prethodnim izborima u Nikšiću 2017. godine jedini učesnici bili Milov DPS i Socijaldemokrate, dok su sve ostale stranke bojkotovale proces. Danas, za svoja mesta među 41 poslanikom lokalnog parlamenta bori se čak šest lista.

Sa pozicije gradske vlasti nastupa koalicija "Evropski tim za Nikšić", koju predvodi DPS, dok se na čelu liste "Za budućnost Nikšića" nalazi jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija MandićOna na svom izbornom logou ima boje ranije crnogorske, kao i sadašnje srpske zastave.

RepublikaFoto: Tanjug
Andrija Mandić predvodi listu "Za budućnost Nikšića"

U borbi za vlast u Nikšiću učestvuju i lista "Mir je naša nacija", čiju osnovu čine demokrate Alekse Bečića, i lista "Crno na belo" koju predvodi stranka Ura Dritana Abazovića. U izbornoj trci su i pokret pod nazivom "Ne damo Nikšić" koji predvodi Gordana Radović, savetnica premijera Zdravka Krivokapića koji, inače, javno nije podržao nijednu listu na današnjim lokalnim izborima. U trci je još i Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predizborni plakat Miodraga Dake Davidovića

Prema ocenama analitičara, nikšićki izbori prevazilaze okvire lokalnih ne samo zbog značaja koji imaju za vlast i opoziciju u Crnoj Gori, već i zato što im veliku pažnju pridaju i mediji iz regiona koji o izborima izveštavaju kao istorijskim i presudnim za tu zemlju.

Takođe, treba imati u vidu da značaju današnjeg glasanja doprinosi i specifična struktra stanovništva tog grada budući da u njemu živi oko 46 hiljada Crnogoraca i oko 18 hiljada Srba, mada srpski kao maternji jezik navodi oko 33 hiljade građana, a crnogorski nešto manje od 32 hiljade.

RepublikaFoto: printskrin/tviter
Predizborne šetnje u Nikšiću

Upravo iz tog razloga dosadašnja nikšićka opozicija razume interesovanje iz Srbije i za Srbiju.

- Postoji kod građana strah od povratka DPS koji bi značio povratak loših odnosa sa Srbijom, koja kao ekonomski najjača zemlja u regionu želi dobre odnose sa Crnom Gorom - baš kao što i mi u koaliciji želimo najbolje moguće odnose sa Srbijom. Srbija ima najviše investicija u regionu i jedino bi ona mogla da Crnoj Gori prosledi investicije koje bi bile veoma važne za ovu malu zemlju - rekao je ranije Spasoje Tomić iz liste "Za budućnost Nikšića".

Podsetimo, lider DPS i crnogorski predsednik Milo Đukanović je u predizbornoj kampanji za lokalne izbore ponovo optužio Srbiju za mešanje u izborni proces u Crnog Gori. On je na predizbornoj tribini u Nikšiću istakao da Beograd navodno radi na projektu velike Srbije u čijem je središtu Crna Gora i da se, kako je rekao, najnovija ofanziva tog koncepta videla u vreme parlamentarnih izbora pošle godine.

Đukanović je govorio da je u kampanji za izbore u Nikšiću ta uloga "još agresivnija i otvorenija".

Inače, birališta su danas otvorena u sedam sati, a očekuje se da će Đukanović svoje pravo glasa iskoristiti oko devet časova. 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading