OVDE SE SVE LOMI! Ko bude vladao u Nikšiću, vladaće u celoj Crnoj Gori

Autor: Republika

Svet

13.03.2021

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Nikšića sa velikim interesovanjem iščekuju sutrašnje lokalne izbore i veruju da će pobednik na tim izborima vladati ne samo u Nikšiću, već u celoj Crnoj Gori

RepublikaFoto: printskrin/tviter
DAN D U nedelju su izbori u Nikšiću

U Nikšiću je subotnji dan protekao mirno i bez preterane predizborne euforije, a Nikšićani su dan iskoristili za obavljanje svakodnevnih obaveza, šetnju na centralnom Trgu slobode i okolnim ulicama u kojima je sve u znaku sutrašnjih gradskih izbora na kojima učestvuje šest lica.

Nikšićani očekuju da pobedi najbolji, a o tome kome će dati svoj glas nisu želeli javno da se izjasne.

- Ovi izbori su važni, jer ko bude vladao u Nikšiću, vladaće u celoj Crnoj Gori - kaže Adnan Hodžić za Tanjug i dodaje da ne razume zašto su se ‘’komšije’’ toliko zainteresovale za lokalne izbore u Nikšiću: 

To govori da je samo jedna poenta – da se sruši predsednik Crne Gore. Ne očekujem da će se nešto mnogo promeniti posle izbora, sem da će nas još više da zavade politički. Nije baš toliko zategnuto i nepodnošljivo u Nikšiću, svi smo mi i dalje dobre komšije i prijatelji.

Kao ključne problem Nikšića ističe nezaposlenost i nedostaka finansija, a kritičan je prema promenama u Crnoj Gori posle parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine.

‘’Lako je zatvoriti fabrike, uvesti stečaj, niko ne misli o ljudima šta će posle. Ništa se neće posebno desiti posle izbora, borba je i dalje za fotelje’’.

Njegov sugrađanin, 68-ogodišnji Nikšićanin koji nije želeo da se predstavi, kaže da je izborni dan kao i svaki drugi i da se nepotrebno stvaraju tenzije iza kojih se, kako navodi, krije borba za neostvarene ambicije.

- Neka pobedi onaj ko ima najviše glasova, to je suština izbora i to je demokratija. Ko ima glas više, pa čiji je da je, srecno mu bilo - poručuje on.

Za Nikšić kaže da je bio najrazvijeniji industrijski grad u Jugoslaviji do 1989. godine i grad sa najviše intelektualca od Ðevđelije do Triglava, a da je danas ‘’mrtav’’ i grad-muzej’’.

- ’Nikšcić ne dimi, a zagađen je, zagadili su ga oni koji su ga doveli u to stanje. To je problem ovog grada. Šta radi u Nikšiću osim kladionica i kafana, a sad ni to - kaže stariji Nikšićanin.

Očekuje da će izlaznost na izborima biti čak 80 odsto.

Pošto je atmosfera podgrejana, biće izlaznost iz inata, a to znači jedno 80 odsto. Biće mirno, nisu izbori junačenje, već upotreba glave i racia - kaže on i dodaje da nema favorita na ovim izborima, ali da zna za koga će glasati.

RepublikaFoto: twitter.com/Istorija Crne Gore
Milo Đukanović sa komitama

I njegov sugrađanin Srećko očekuje da sve protekne mirno i ističe da je svima to u interesu.


- Mislim da su stvorene veštačke podele i tenzije, apelujem na svoje sugrađane da sutra mirno, dostojanstveno i gospodski, kako smo i navikli, iskoristimo svoje glasačko pravo i vratimo se kući da mirno sačekamo rezultate izbora - apeluje Srećko.

Primećuje da je cela Crna Gora ‘’skočila’’ zbog izbora u Nikšiću, ali ne zato, što su, kako kaže, važni Nikšićani, već da bi se prikupili politički poeni

- ’Očigledno smo svima vrlo važni, a ako jesmo, bilo bi dobro da ulože više u Nikšić, nego do sada. Mislim da smo i jednoj i drugoj i trećoj-četvrtoj strani važni zbog političkih poena. Ako običan građanin ne oseti boljitak za četiri-pet godina, ma ko dobio izbore, onda kao da ništa nije bilo - kaže Srećko.

Kao gorući problem u Nikšiću ističe problem sa dostupnošću droge na ulici i ističe da to zabrinjava svakog roditelja u tom gradu.

Droga hara u Nikšiću. Imam sina koji je student druge godine ekonomije, više ne razmišljam kako će on da studira i šta će posle, već kako da ne proba drogu. Onda vam je sve jasno - kaže Srećko.

Njegova sugrađanka, starija Nikšićanka, očekuje da se posle izbora smanji siromaštvo što vidi kao najveći problem u Nikšiću.

- Mnogo je sirotinje, mnogo gladnih. Zato neka pobedi najbolji i najpošteniji - rekla je Nikšićanka koja se predstavila kao Srpkinja.

Inače, prethodnih dana, kako su izveštavali mediji, pristalice aktuelne vlasti u Crnoj Gori, izlazili su na ulice Nikšića u svojim vozilima iz kojih su, uz zvuke sirene, mahali zastavama Srbije.

U Nikšiću prema poslednjem popisu iz 2011.godine živi oko 46.000 Crnogoraca i oko 18.000 Srba.

Nikšić je jedan od 11 gradova i opština u Crnoj Gori koji su zbog pogoršane epidemiološke istuacije sa virusom korona zaključani od 10. marta.

Zabranjen je rad tržnih centara,kladionica i fitnes centara, ali i kretanje stanovnika izvan tih opština i gradova, izuzev za ranije definisane izuzetke i uz potvrde.

Na snazi je i policijski čas od 21 časa do 5 sati ujutro.

Osim Nikšića, zaključani su i Podgorica, Budva, Tivat, Herceg-Novi, Ulcinj, Cetinje,Plužine, Bar, Kotor i Pljevlja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading