Pavićević: Nakon nikšićkih izbora moguć pad vlade u Crnoj Gori

Autor: Tanjug, Republika

Svet

23.02.2021

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do lokalnih izbora u Nikšiću, prvim nakon razvlašćivanja DPS Mila Ðukanovića, ostalo je manje od mesec dana, a direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević ističe njihov značaj, ne isključujući mogućnost da će nakon tih izbora uslediti ako ne pad, onda rekonstrukcija vlade, ali i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

RepublikaFoto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Vladimir Pavićević

Prema njegovi rečima, istraživanja pokazuju da je favorit izbora u Nikšiću koalicija "Za budućnost Nikšića", čija je okosnica Demokratski front.

Pavićević za podgoričke Dnevne novine kaže da je druga Ðukanovićeva lista DPS-a.

- Imaćemo tendenciju daljeg rasta koalicije oko DF-a i dalje slabljenje koalicije oko DPS-a. To je i prirodni proces s obzirom na rezultate parlamentarnih izbora prošle godine - kaže Pavićević.

Ističe mogućnost da dođe, ako ne do pada, onda do rekonstrukcije vlade Zdravka Krivokapića, nakon nikšićkih izbora, ali i vanrednih izbora.

- Moguće je i da, ukoliko nakon nikšićkih izbora ne bude rekonstrukcije imamo vanredne parlamentarne izbore nakon majskih izbora u Herceg Novom. Mislim da su premijeru Krivokapiću izbori u Nikšiću već sada ozbiljna opomena. Njegov tim ''Ne damo Nikšić'' je u jednom momentu postao svestan fijaska koji bi ta lista u Nikšiću doživela u slučaju samostalnog nastupa - kaže Pavićević.

Napominje da su Krivokapića građani opomenuli da neće podržavati pokušaje strančarenja i mrvljenja opozicionih političkih formacija.

- Neobično je da jedan političar za kratko vreme pređe put od najveće slave do velikog osipanja njegovog autoriteta. Upravo to je slučaj s Krivokapićem - naveo je Pavićević.

Na pitanje da li su razlike zbog tužilačkih zakona i direktora policije tolike da može doći do pada vlade, Pavićević kaže da je odustajanje od izmena tužilačkih zakona i njihovog usvajanja bila greška.

- Ko god je pažljivije čitao ove tekstove, mogao je da uoči da su pisani preciznim pravničkim jezikom i da se sadržinski uklapaju u evropske standarde prava kada govorimo o regulisanju ove materije. Usvajanje ovih zakona stvorilo bi pretpostavke za snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a to bi trebalo da je i cilj Krivokapićeve vlade - naveo je Pavićević.

Ukazao je da iniciranjem predloga da se odloži rasprava o ovim zakonodavnim projektima premijer Krivokapić napravio potez kojim urušava sopstveni politički autoritet i dalje slabi politički autoritet vlade čiji je predsednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading