UZDAJU SE U BAJDENA: Eks-Ju republika zove Amerikance u pomoć, Šiptari pomno prate situaciju

Autor: Tanjug, Republika

Svet

08.02.2021

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da su interesi Kine i Rusije u regionu jugoistočne Evrope otvoreno pitanje i pozvao novu administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena da podrži evropske integracije celog regiona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

- Očekujem da naš strateški partner i saveznik SAD sa novom administracijom pomogne Zapadnom Balkanu u ostvarivanju strateških interesa - rekao je Zaev u razgovoru za vašingtonski Atlantski savet.


- SAD imaju značajan interes u integraciji Zapadnog Balkana u EU - rekao je Zaev i dodao da je stabilnost evropskog kontinenta važna za SAD i da će tako i ostati.

Zaev ističe da je region postao "raskrsnica interesa EU i SAD s jedne strane, ali da je tu i kineski interes veoma prisutan, kroz razvoj 17+1 inicijative, kao i tradicionalno prisustvo Rusije".

Orijentacija građana Severne Makedonije su, međutim, kako ističe, NATO i EU.

- Ne zato što smo opredelili za jednu stranu, već zbog vrednosti i to je orijentacija kod 85 odsto makedonskog stanovništva. Samo tri do pet odsto imaju drugačije mišljenje - kaže Zaev i dodaje da ne postoji alternativa evropskim integracijama za ceo region i integracijama u NATO.

Zaev je podsetio da je ta zemlja upravo zbog toga promenila i ustav i ustavno ime.

- To smo uradili da bismo sa Grčkom ojačali prijateljske odnose, ali isto smo uradili i sa Bugarskom preko Sporazuma o prijateljstvu. Zahvaljujući tome smo postali članica NATO i to je direktan benefit za našu zemlju - kaže Zaev i naglašava da su i pored aktuelnih blokada na putu ka EU makedonski građani zadržali poverenje u evropske integracije.

Međutim, dodaje on, i dalje čekamo ispred vrata EU kako bismo napravili jedan korak napred, jer posle toga nas čekaju 34 poglavlja.
RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zoran Zaev

- Mi znamo da ne postoji alternativa za nas i mi se kao građani plašimo bilo kojih drugih alternativa. EU je bez alternative za budućnosti i nadam se da ćemo brzo naći rešenje sa Bugarskom jer to je i strateški interes Bugarske - da ceo region bude deo EU - kaže Zaev i dodaje da je integracija regiona u EU i u interesu bugarskih građana.


On je izrazio nadu da će Skoplje i Sofija brzo pronaći rešenje, uz poštovanje istorije, ali rešenje, koje će biti utemeljeno na budućnosti regiona.

Kada je reč o ekonomskim prilikama u Severnoj Makedoniji Zaev kaže da Skoplje nastavljaja da vodi politiku privlačenja stranih investicija.

- Čak i tokom korone smo imali 10 međunarodnih kompanija koje su se odlučile za investiranje u Severnu Makedoniju. A to su pre svega investicije iz zemalja partnera i članica NATO - kaže Zaev.

On dodaje i da se dosta radilo na regionalnim inicijativama koje će, kako navodi, omogučiti da "radnici iz Srbije rade u Skoplju, da makedonski radnici rade u Sarajevu ili da radnici iz Niša rade u Tirani''''.

- Cilj je da otvorimo granice jer smo mi mali region kome je potrebna kvalifikovanija radna snaga, a to će nas učiniti atraktivnijim stranim investitorima. Tako ćemo napraviti i veće tržište u regionu - objašnjava Zaev.

Na pitanje da li će se njegova zemlja okrenuti Rusiji i Kini, imajući u vidu da EU još ne uspeva da obezbedi vakcine protiv kovida za Zapadni Balkan, Zaev kaže da je Severna Makedonija dobro povezana sa zapadnim partnerima, ali da na pitanje vakcina ne treba gledati kao na geostrateško ili geopolitičko.

- Pokušavamo da dobijemo vakcine preko KOVAKS mehanizma, ali to će biti tek u martu - rekao je on i dodao da je njegova zemlja u pregovorima sa svim kompanijama koje proizvode vakcine protiv kovida, uključujući i Kinu.

On je izrazio nadu da će Severna Makedonija sledeće nedelje dobiti fajzerovu vakcinu i da će započeti sa vakcinacijom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading