MIKA OPET NEGIRAO SILOVANJA: Aleksić saslušan po novim prijavama, JOŠ PET DEVOJAKA OPTUŽUJE MANIJAKA

Autor:

Hronika

09.02.2021

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik škole glume Miroslav Mika Aleksić (68) saslušan je ponovo juče u tužilaštvu po prijavama još pet devojaka koje su ga naknadno prijavile za seksualno zlostavljanje.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Miroslav Mika Aleksić

Ovo je bilo drugo saslušanje Aleksića pred tužiocem pošto je prvi put u januaru pred višim javnim tužilaštvom negirao optužbe da je napastvovao glumicu Milenu Radulović i ostale učenice u svojoj školi.

OPTUŽNICA ZA DVA MESECA

Osim Aleksića, saslušanje je zakazano za još dve oštećene koje su učitelja glume naknadno prijavile. Prema rasporedu koji za sada postoji, svi preostali svedoci devojaka koje su optužile Miroslava Miku Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje trebalo bi da budu saslušani do početka sledeće nedelje. Očekuje se da svakog dana izjave u tužilaštvu daju dve-tri osobe.

- Sve to trebalo bi da bude završeno do sledeće nedelje iako se gotovo svakog dana javljaju novi svedoci - otkrivaju izvori iz tužilaštva.

Nakon što ova faza bude završena uslediće ispitivanje svedoka odbrane, odnosno onih ljudi koje su Miroslav Mika Aleksić i njegov advokat pozvali da svedoče u njegovu korist. Njegov advokat najavio je da će Aleksić imati 200 svedoka, ali se ne zna da li je to tačno ili je u pitanju manevar da bi se uplašile oštećene i njihovi zastupnici.

Nakon što i svedoci odbrane budu saslušani tužilac će doneti odluku o tome da li je potrebno veštačenje Aleksića i devojaka. U to vreme trebalo bi i da istekne 30 dana pritvora, nakon čega se odlučuje hoće li pritvor biti ukinut ili produžen zbog uznemirenja javnosti i mogućnosti da utiče na svedoke. Prema nekim procenama, optužnica bi mogla da bude podignuta najranije za dva meseca.

Preti mu 20 godina robije

Ukoliko se dokaže da je kriv, Aleksiću (68), koji se sumnjiči za 15 krivičnih dela, osam silovanja i sedam dela polnog uznemiravanja, preti 20 godina zatvora.

Pravni stručnjaci objašnjavaju da je u ovom slučaju reč o sticaju, s obzirom na to da se tereti za silovanje i obljubu zloupotrebom položaja i nedozvoljene polne radnje. Ako je učinilac jednom radnjom ili sa više radnji učinio više krivičnih dela za koja mu se istovremeno sudi, sud će prethodno utvrditi kazne za svako od tih dela, pa će za sva ta dela izreći jedinstvenu kaznu.

MANEVAR ODBRANE

Osumnjičeni, koga je dosad osam devojaka prijavilo za silovanje ili seksualno uznemiravanje, negirao je sve što mu se stavlja na teret i izjavio da mu "nije jasno" zbog čega su ga optužile. Odbrana njegovih advokata se bazira na tvrdnji da je Aleksić impotentan, mada je zakon predvideo i takve slučajeve. Naime, nekoliko devojaka je u iskazima navelo da je zlostavljač prilikom seksualnih nasrtaja imao problem s održavanjem erekcije i da nijednom nije uspeo da doživi vrhunac.

Njegov advokat Zoran Jakovljević je to pokušao da iskoristi i naveo da je Aleksiću pre nekoliko godina odstranjena prostata i da zbog toga nije mogao da počini silovanje.

Međutim, advokat Svetozar Vujačić pojašnjava da Krivični zakonik Republike Srbije definiše silovanje kao "obljubu ili s njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica".

- To u praksi znači da nije neophodno da dođe do polnog odnosa da bi neko bio optužen za silovanje, već se osoba može fizički primorati na seksualne radnje - kaže Vujačić.

I slovenačkog Miku čeka sud

Skoro nedelju dana nakon što je slovenačka glumica Mia Skrbinac (27) javno optužila, ali ne i imenovala glumca i učitelja glume da ju je seksualno uznemiravao dok je bila student glumačka akademija je saopštila da od nje, kao bivšeg studenta, očekuju da uskoro podnese prijavu, dok su neki mediji objavili ime učitelja.

- Ne možemo da potvrdimo ime osobe, ali ćemo to učiniti čim dobijemo prijavu i pokrenu se sve procedure, uključujući i policijsku, pod uslovom da u prijavi ima elemenata seksualnog uznemiravanja - saopštila je ljubljanska akademija za pozorište, radio, film i televiziju (AGRFT).

Slovenački mediji su naveli da je navodno u pitanju M. T. (57), dobitnik nagrade za film i glumac u pozorištu koji takođe podučava glumi. Portparolka ljubljanske policije Aleksandra Golec je rekla da ne može da komentariše slučaj, ali i da policija nije dobila nikakvu prijavu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading