Stjepan Mesić priznao: SRBI SU BILI NAJVEĆE ŽRTVE

Autor: Tanjug, Republika

Svet

17.09.2020

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi su najveća žrtva poslednjeg rata, pa čak i oni koji su bili lojalni Hrvatskoj, radili svoj posao ili je branili, ocenjuje u intervjuu za sutrašnje frankfurtske "Vesti" poslednji predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić.

RepublikaFoto: youtube.com/MortyCRO
Stjepan Mesić

Dodaje i da je stvorena atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi, ali da se takva atmosfera pomalo menja nabolje.

- Nadam se i da će ovaj korak koji je napravio Boris Milošević pomoći Hrvatima da shvate da niti su Srbi problem, niti opasnost za Hrvatsku. Ali, da bi se u tome uspelo, Hrvatska mora da se dodatno otvori i to pre svega prema Srbiji. Ona to treba da uradi bez zadnjih namera, bez kalkulacija - poručuje Mesić.


Bivši predsednik Hrvatske smatra da je potrebno shvatiti da smo na prostoru na kome jesmo i da ne možemo menjati komšsije, ali možemo sarađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su se Francuzi i Nemci posle tri velika rata dogovorili da stvaraju novu Evropu koja će otvarati granice i štiti nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi.

- Danas je Francuzu potpuno nevažno s koje strane granice živi, kao i Nemcu. Isto tako to treba da postane nevažno i jednom Srbinu, Hrvatu, Albancu ili Bošnjaku - navodi Mesić.

On dodaje i da koncept ujedinjene Evrope isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata na ovom kontinentu.

- A rat ćemo isključiti kao opciju tako što će se omogućiti svakom narodu da se razvija u svom ukupnom kulturnom korpusu bez obzira na granice - objasnio je Mesić.

Za odlazak Borisa Miloševića na proslavu „Oluje“ u Knin, kaze da je pozitivan korak, ali da svi dalji koraci u obnavljanju i popravljanju odnosa dva naroda zavise od političke volje političkih elita kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

- Što budu bili bolji odnosi između Srbije i Hrvatske, to će biti i više razumevanja i za srpske žrtve u Hrvatskoj. Zato treba pozdraviti svaki pokušaj koji ide u tom pravcu - ukazao je Mesić.

Na konstataciju da se događaju incidenti u kojima su napadani Srbi u Hrvatskoj, a da iza incidenata stoje mladi, koji nisu ni rođeni u vreme rata, Mesić je naglasio da je to dokaz da nema dovoljno političke volje, ali i dokaz da šskolstvo nije na visini zadatka.

- Umesto da pomaže da nove generacije evropski razmišljaju, školstvo se uklapa u te nacionalne torove koji svima donose samo štetu - kazao je on i ocenio da se na vešstački način održava mržnja.

Smatra da Srbija i Hrvatska imaju kompatibilnu privredu i da zajedno mogu da naprave puno toga ako dobro sarađuju i dodaje da je "mali šengen" dobra ideja, ali da konačno rešenje mora biti ulazak u EU svih onih država koje to žele, a još nisu njene članice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading