Hrvati skinuli MASONA sa funkcije državnog tužioca

Autor: Telegraf, Republika

Svet

19.02.2020

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni državni tužilac Dražen Jelenić podneo je ostavku na tu funkciju posle pritiska ministra pravde Dražena Bošnjakovića, koji je ranije kazao da očekuje da ode sa tog položaja pošto je priznao da je mason.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Od prvoga dana sve do danas dužnost Glavnog državnog tužioca obavljao sam sa ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući nezavisnost državnog tužilaštva. Tako sam postupao i tokom svih 28 godina rada u državnom tužilaštvu - kazao je Jelenić u objavi za mediji, a prenosi "Večernji list".

- Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonima. To članstvo u zakonitom udruženju ni na koji način nije uticalo na obavljanje moje dužnosti, ali sve ove insinuacije su do te mere opteretile dalje izvršavanje dužnosti Glavnog državnog tužioca da je to praktično postalo nemoguće. Istovremeno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na celu ustanovu, procenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mesto čelnika jedino moralno i odgovorno rešenje. Stoga sam danas Vladi Hrvatske uputio zahtev za razrešenje s dužnosti - dodao je on.

Nepristrasnost tužioca dovedena u pitanje

Hrvatska javnost preispitivala je verodostojnost i nepristrasnost državnog tužioca kao člana masonske lože, i pošto se našao u istrazi afere vezane za ucenjivanje oftalmologa Nikice Gabrića, osnivača i direktora Specijalne bolnice za oftalmologiju Svetlost, takođe masona.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak troje novinara nedeljnika 7Dnevno.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su ucenjivali Gabrića, tražeći od njega oko 27.000 evra koje bi platio kroz oglase u njihovom listu, da ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada. On je to, navodno, odbio i serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena.

Po priznanju da je član masonske lože, Jelinić je rekao novinarima da je Gabrić pokušao da utiče na tok predistrage protiv troje novinara, od kojih je jedan, takođe, mason.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading