OGLASIO SE NOVAK IZ MONTE KARLA: Svim Srbima čestitao 7533. godinu!

Autor: M. M.

Sport

02.04.2024

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đokovića interesuje tematika slovenske mitologije i porekla samih Slovena.

OGLASIO SE NOVAK IZ MONTE KARLA: Svim Srbima čestitao 7533. godinu!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Najbolji teniser u istoriji, Novak Đoković, oglasio se iz Monte Karla gde se priprema za tamošnji masters turnir, i čestitao 7533. godinu, koja se obeležava prema starom kalendaru. 

- Srećna u ljubavi srpska 7533. godina - napisao je Đoković na svom Instagram nalogu.

Foto: Printksrin

Noletova objava

Inače, Nole obožava istoriju i veoma ga interesuje tematika slovenske mitologije i porekla samih Slovena, a voli da izučava alternativnu istoriju Srba.

Stoga, ovog utorka obeležena je 7533. godina, a taj datum je izabran sa razlogom. Naši preci su računali vreme po sunčevom kretanju, to jest po smeni toplog i hladnog vremena, a upravo je zato početkom aprila počinjala nova godina.

Stari srpski kalendar smo prestali da koristimo onog trenutka kada je crkva preuzela Julijanski kalendar, a potpuno smo ga zaboravili kada je država u zvaničnu upotrebu uvela Gregorijanski kalendar. Inače, on je potvrđen i od strane NASA i za njega se smatra da je jedan od najtačnijih kalendara.

Srpski narodni ili Stari kalendar bio je zvanični kalendar srednjovekovnih srpskih država od 1219. godine kada ga je u crkveni kodeks uvrstio Sveti Sava i to je trajalo sve do Berlinskog kongresa 1878. godine. Mnogi spomenici datirani su po njemu, a najstariji sačuvan je iz šestog veka. Na spomeniku caru Lazaru i izginulim ratnicima na Gazimestanu (Mramorni stub), koji je podigao njegov sin despot Stefan Lazarević, jasno piše da se Kosovska bitka dogodila 6897. godine.

Stari sloveni su se za Novu godinu prisećali svojih bogova, a kalendar se računao od momenta kada su svet stvorili bogovi: Perun, Svarog, Stribog, Crnobog, Triglav, Dajbog, Jarovid, Svetovid, Morana, Vesna i Mokoša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading