NAJVEĆA TAJNA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Ovo je Noletov ELIKSIR MLADOSTI!

Autor:

Sport

08.03.2024

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada je jedna odluka dovoljna da vam promeni život.

NAJVEĆA TAJNA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Ovo je Noletov ELIKSIR MLADOSTI!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Novaka Đokovića često nazivaju medicinskim fenomenom, a nikome nije jasno kako je čovek od 36 godina i dalje najbolji i najdominantniji teniser planete.

Đoković je u mladosti mučio muku sa zdravstvenim problemima, a često je morao da predaje mečeve usled različitih faktora. Mislilo se da su uzroci svih njegovih tegoba usled astme, ali se ispostavilo drugačije..

Novak je tenis zavoleo na Kopaoniku, gde su njegovi roditelji Srđan i Dijana držali restoran, a on je nakon treninga kao i svako dete voleo da se počasti picom i palačinkama.

Ovu naviku je zadržao i kao tinejdžer, jeo je mnogo testenine, masnog, pio je coca-colu, a nije mogao ni da zamisli da je upravo način ishrane razlog mnogobrojnih zdravstvenih problema.

- Od 13. godine stalno sam se osećao naduveno, posebno noću. Budio bih se i ustajao umoran. Večito sam bio umoran, nadut, čak i kad sam trenirao tri puta dnevno. Imao sam alergije i u danima velike vlage ili u vreme cvetanja biljaka, kada bi se to posebno pogoršalo. A to što mi se događalo bilo je jako čudno. Napad astme dođe na samom početku vežbanja, ne javlja se za vreme trosatnog meča. Ali za vreme velikih mečeva protiv najboljih igrača držao bih se nekoliko prvih setova i onda bi došla kriza – otkrio je Nole pre nekoliko godina u svojoj knjizi „Serviraj za pobedu“.

MEČ KOJI JE PROMENIO SVETSKI TENIS

Prelomni momenat u životu i karijeri Novaka Đokovića dogodio se kada je upoznao doktora Igora Četojevića.

Republika

Foto: printscreen twitter

 

 

Novak je četvrtfinalu Australijan opena 2010. godine sa Žo-Vilfredom Congom vodio sa 2:1 u setovima, ali onda su počele teškoće sa disanjem i zamalo je kolabirao, što je pripisivano astmi. Baš taj meč na TV-u gledao je Igor Četojević, doktor medicine i akupunkturolog.

On je tada zapazio nešto što je promaklo skoro svima ostalima i pretpostavio da bi problem mogla da bude hrana. Stupio je u kontakt sa Noletom, a ostalo je istorija..

Doktor Četojević je ustanovio da je Novak alegičan na gluten, kao i na većinu mlečnih proizvoda, a da mu zapravo konzumacija ovih namirnica pravi probleme.

Novak je uz savete Četojevića promenio ishranu, a nakon toga je usledila najbolja sezona u njegovom životu (2011. godina),a  popeo se na vrh svetskog tenisa, odakle nikada nije silazio.

U međuvremenu je Đoković potpuno izbacio i meso iz ishrane,a u svojoj knjizi je pojasnio kako izgleda jedan njegov dan kada je jelo u pitanju.

Novak Đoković dan uvek počinje čašom tople vode i limunom, kako bi „pomogao telu da se detoksikuje“. U jutarnju rutinu uključen je sok od celera, kao i zeleni smuti, prepun sastojaka bogatih antioksidansima kao što su alge i spanać.

Ne volim da uzimam hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, posebno u prvom delu dana, kada mi treba najviše energije za trening – objasnio je u knjizi.

Ako nameravate da postignete izvanredne rezultate, morate svom telu da nabavite dobro i kvalitetno gorivo tvrdi Đoković.

Novak ga pronalazi u povrću i voću, umesto u mesu ili mlečnim proizvodima. Ručak se uglavnom sastoji od mešane zelene salate, paste bez glutena (testenina od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz, opciono veganski sir). Koristi proteinski šejk bez mleka koji pomaže oporavak mišića.

Za kraj dana Novak pojede salatu sa avokadom, supu od šargarepe ili kinou.

Novak izbegava slatkiše, a kada ih konzumuira, postoji idealna zamena za šećer: zdravije verzije čokolade, proteinske pločice, puding od tapioke... U knjizi se navodi da koristi i novozelandski manuka med, poznat po antibakterijskim i protivupalnim svojstvima.

ŠTA JE CELIJAKIJA

Celijakija je imunološka reakcija organizma na konzumaciju glutena koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži, (i ovsu). Unosom glutena u organizam dolazi do upalnih promena sluznice tankog creva što za posledicu ima pothranjenost. Učestalost celijakije je oko 1% što znači da 1 od 100 osoba ima celijakiju. Može se javiti u svim životnim dobima kod osoba oba pola. Celijakija se ispoljava kod genetski predisponiranih osoba i jednom ispoljena ima hroničan tok.

Nedavno je Novak pred turnir u Indijan Velsu gostovao na jednom panelu, a upitan je tada koja mu je omiljena hrana kada "krši režim".

Nole je kao iz topa odgovorio da su to pica i palačinke( u njegovom slučaju bezglutenske varijante), a ovo je još jedan pokazatelj da je i on samo čovek od krvi i mesa.

Novak Đoković najbolje poznaje svoje telo, naučio je šta mu prija, a to je jedan od osnovnih razloga zbog kojih mu karijera ovoliko dugo traje.

Karijera Novaka Đokovića je pokazatelj da se sve u životu može kada ste dovoljno posvećeni, a ostaje nada da će Nole "trajati" još dugi niz godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading