ĐOKOVIĆ GODINAMA ISPRED SVIH: Novak nastavlja da pomera granice

Autor:

Sport

27.11.2023

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nole sad da prestane da igra tenis rivalima bi dugo trebalo da ga prestignu, a verovatno se to nikad neće ni desiti.

ĐOKOVIĆ GODINAMA ISPRED SVIH: Novak nastavlja da pomera granice

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković započeo je rekordnu 401. nedelju na vrhu ATP liste i tako produžio dominaciju u odnosu na aktuelnu konkurenciju, ali i najveće rivale u istoriji tenisa. Nole trenutno na teniskom tronu ima 11.245 bodova kao i prethodne sedmice, dok je Karlos Alkaraz drugi sa 8.855.

Takav poredak gledaćemo sigurno do 29. januara i završetka Australijan opena pa će Novak tada sigurno biti prvi na svetu do 410. sedmice, a u zavisnosti od rezultata u Melburnu možda i posle toga. Naime, dok tog datuma Đoković brani 2.250 bodova, 250 sa turnira u Adelejdu i 2.000 za titulu na Australijan openu. Izgledno je da Nole neće igrati u Adelejdu zbog Junajted kupa, ali na njemu umesto 250 može da osvoju 500 bodova.

O kakvoj je dominaciji reč najbolje svedoči to što je prvi sledeći na listi po broju nedelja na  teniskom vrhu Rodžer Federer sa 310, treći je Pit Sampras sa 286. Od aktivnih tenisera Rafael Nadal je šesti sa 209, Endi Mari je nakupio 41 nedelju, Karlos Alkaraz 36, a Danil Medvedev 16.

Što se ostatka ATP liste tiče, Danil Medvedev je treći sa 7.600 bodova, četvrti je Janik Siner sa 6.490, dok je na petom mestu Andrej Rubljov sa 4.805. Među najboljih deset godinu završavaju još Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev, Holger Rune, Hubert Hurkač i Tejlor Fric. Kada je reč o ostalim srpskim teniserima, Laslo Đere je na 33. mestu, Dušan Lajović zauzima 46. poziciju, dok je Miomir Kecmanović 54.

Podsetimo, Novak je osmi put godinu završio na tronu ATP liste, dok je Pit Sampras to uradio šest puta, a Rodžer Federer i Rafael Nadal pet. On trenutno ima 98 titula, a ispred njega su samo Federer sa 103 i rekorder Džimi Konors sa 109.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading